Preşedintele Comisiei speciale pentru modificare legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache afirmă că preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o revoce pe Laura Coduţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA printr-un decret. El declară, în urma deciziei de miercuri a Curţii: “Codruţa, go home”. PreşdinteleSenatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să dea curs cererii de revocare a procurorului-şef al DNA şi se bucură că această decizie "limpezeşte unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse". El mai afirmă că CCR a întărit prin decizia de miercuri poziţia Guvernului şi a ministrului Justiţiei, subliniind că Ministerul Public funcţionează sub atutoritatea ministrului Justiţiei. La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că CCR a adoptat ”o decizie de rară ticăloşie”, iar, ”practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic”. Deputatul USR Stelian Ion spune că, în ultima perioadă, Curtea Constituţională a dat “o înşiruire de decizii care par a ajuta consistent puterea”, afirmând că se încearcă luarea unor atribuţii importante ale preşedintelui României., în timp ce deputatul PNL Cătălin Predoiu afirmă că decizia CCR este fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic, iar sesizarea era inadmisibilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iordache: Codruţa, go home! Preşedintele este obligat să o revoce pe Kovesi printr-un decret

Tăriceanu: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare a şefei DNA. Mă bucur că această decizie limpezeşte în acest fel unele dintre lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să dea curs cererii de revocare a procurorului-şef al DNA şi se bucură că această decizie "limpezeşte unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse". El mai afirmă că CCR a întărit prin decizia de miercuri poziţia Guvernului şi a ministrului Justiţiei, subliniind că Ministerul Public funcţionează sub atutoritatea ministrului Justiţiei. În opinia lui Tăriceanu, decizia a oferit consolidarea caracterului republican al democraţiei parlamentare a României, afirmând că a auzit des spunându-se că România este republică semiprezidenţială, plecându-se de la ideea că preşedintele este votat direct, dar acest lucru nu este un criteriu definitoriu.

“Mă bucur că această decizie, speram că aşa va fi, dar am aşteptat cu nerăbdare să vedem punctul de vedere exprimat de CCR, că limpezeşte în acest fel unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse. Am văzut foarte multe confuzii făcute de cei care chiar poate pretindeau că au ceva cunoştinţe de drept constituţional. Decizia privind revocarea – care este luată de ministrul Justiţiei – nu poate să fie contrazisă de preşedinte. Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o priveşte pe şefa DNA”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE spune că CCR a întărit prin această decizie poziţia Guvernului şi a ministrului Justiţiei, subliniind că Ministerul Public funcţionează sub atutoritatea ministrului Justiţiei.

“CCR, astăzi, face să întărească poziţia Executivului, a ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte relaţia instituţională între ministrul Justiţiei şi Ministerul Public. CCR subliniază că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum este trecut în mod explicit, clar şi fără echivoc în Constituţie şi preşedintele nu are un rol decât solemn şi de a da greutate şi legalitate deciziei de numire şi de revocare în cazul procurorilor. Vorbim de legislaţia în vigoare în momentul de faţă. Preşedintele nu poate să aibă un rol decisiv nici în numirea, nici în revocarea, aprecierea funcţionării Ministerului Public şi a procurorilor revine ministrului Justiţiei”, a mai explicat acesta.

El mai precizează că ziua de astăzi este foarte importantă în ceea ce înseamnă consolidarea caracterului republican al democraţiei parlamentare a României.

“Astăzi este un moment foarte important în ceea ce înseamnă din punctul meu de vedere consolidarea caracterului republican al democraţiei parlamentare a României. Foarte multă vreme am auzit discuţii despre România ca republică semiprezidenţială, plecându-se de la ideea că preşedintele este votat direct. Acesta nu este un criteriu definitoriu, ci este vorba de atributele preşedintelui”, a mai spus el.

 

Întrebat ce va face coaliţia PSD-ALDE dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza revocarea Codruţei Kovesi, Tăriceanu a replicat: "Deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea şi ele trebuiesc aplicate, deci ele sunt valabile şi pentru preşedinte. Preşedintele face parte din arhitecutra constituţională şi el nu se poate sustrage de la aceste obligaţii care îi revin, cu atât mai mult cu cât preşedintele este garantul respectării Constituţiei".

Băsescu: CCR a adoptat o decizie de rară ticăloşie. Practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că CCR a adoptat ”o decizie de rară ticăloşie”, iar, ”practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic”.

”Dragnea şi Tăriceanu au reuşit implementarea visului USL: «NU AVEM PUTEREA, PÂNĂ NU AVEM JUSTIŢIA». Curtea Constituţională a adoptat, în conflictul Kovesi - Tudorel Toader, o decizie de rară ticăloşie. Practic, de azi, procurorii marilor parchete sunt subordonaţi guvernului politic, prin Ministrul Justiţiei”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

El susţine că CCR a întors justiţia la nivelul anilor 2004, când ”deciziile cu privire la soarta dosarelor penale se luau în sediul PSD, de doamna Stănoiu, alături de Adrian Năstase, Victor Viorel Ponta, Mike Şpagă, Marian Oprişan şi mulţi alţi politicieni socialişti”.

Traian Băsescu acuză Curtea Constituţională că a anulat 14 ani de progres în procesul de consolidare a independeţei Justiţiei.

”Eu nu susţin că, în independenţa ei, Justiţia nu a făcut abuzuri, nu a hărţuit şi condamnat oameni nevinovaţi, dar acestea trebuie corectate prin legi, prin implementarea deciziilor CCR şi a directivelor UE în legislaţie sau prin acţiuni ale CSM şi ale Inspecţiei Judiciare, dar în niciun caz prin punerea parchetelor sub control politic”, mai afirmă Băsescu.

Stelian Ion (USR), despre decizia CCR privind revocarea şefei DNA: Nu există nicio modalitate de constrângere directă a preşedintelui să se supună acestei decizii

Deputatul USR Stelian Ion susţine că, în ultima perioadă, Curtea Constituţională a dat “o înşiruire de decizii care par a ajuta consistent puterea”, afirmând că se încearcă luarea unor atribuţii importante ale preşedintelui României. El afirmă că şeful statului nu poate fi constrâns în vreun fel să respecte decizia CCR privind constatarea unui conflict între Guvern şi Preşedinte pe tema revocării procurorului-şef al DNA.

“Nu există nicio modalitate de constrângere directă a preşedintelui să se supună acestei decizii. În mod normal, într-un stat aşezat, aceste decizii trebuie şi sunt respectate, acum depinde să vedem cum vede preşedintele şi cât de gravă i se pare decizia CCR. Este exclusiv mingea în terenul domniei sale”, crede Stelian Ion.

Stelian Ion acuză Curtea Constituţională că a luat în ultima perioadă mai multe decizii menite să ajute puterea.

“Am văzut în ultima perioadă o înşiruire de decizii CCR care par a ajuta consistent puterea actuală. Ceea ce nu a reuşit prin legile justiţiei PSD-ALDE iată că, cu ajutorul masiv al CCR, s-a reuşit sub această formă. Sunt obligatorii deciziile CCR, trebuie să le respectăm, dar putem să ne permitem să le şi comentăm şi să aducem critici unei instituţii care pe zi ce trece arată tot mai clar că judecătorii CCR sunt numiţi politic”, a afirmat acesta.

El susţine că se încearcă luarea unor atribuţii importante ale preşedintelui României, care este “obligat se execute în tocmai ce dictează ministrul Justiţiei”.

“Se încearcă luarea unor atribuţii importante ale preşedintelui României şi iată că ministrul Justiţiei, un om numit politic, ia de unul singur o decizie atât de importantă. Nu mai contează nici avizul CSM care este garantul independenţei justiţiei. Pur şi simplu, preşedintele este obligată se execute în tocmai ce dictează ministrul Justiţiei. Este un moment trist, de regres în justiţie”, crede deputatul USR.

Ghinea: CCR dă o decizie absurdă prin care desfiinţează de facto autoritatea Preşedintelui. Soluţia e depolitizarea CCR

Deputatul USR Cristian Ghinea susţine că CCR a dat ”o decizie absurdă prin care desfiinţează de facto autoritatea Preşedintelui” şi spune că soluţia este depolitizarea Curţii Constituţionale, aşa cum a propus USR.

”Aberaţie la CCR? Soluţia e depolitizarea. Cum a propus USR! CCR dă o decizie absurdă prin care desfiinţează de facto autoritatea Preşedintelui. Este o urmare firească a politizării permanente a numirilor la Curtea Constituţională. Soluţia USR este simplă: să putem numi la Curte doar persoane care (îndeplinind condiţiile de studii şi experienţă actuale), să nu fi fost membre de partid în ultimii nouă ani”, a scris deputatul pe contul său de Facebook.

USR susţine, de asemenea, şi obligaţia de a publica toate opiniile şi argumentele tuturor judecătorilor constituţionali.

”Soluţiile USR au fost propuse într-un proiect de lege deja respins de odioasa majoritate actuală. Soluţiile USR vor fi aplicate când, prin voturile dumneavoastră, vom ajunge să guvernăm România”, mai scrie Cristian Ghinea.

Cătălin Predoiu: Decizia CCR, fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic. Sesizarea Guvernului era inadmisibilă

Deputatul PNL Cătălin Predoiu spune că decizia Curţii Constituţionale, care a admis sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis generat de refuzul şefului statului de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, este fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic, iar sesizarea era inadmisibilă.

"În general, mă abţin să comentez deciziile CCR, nu am făcut-o nici atunci când au fost discutabile, din punctul meu de vedere. Dar, în acest caz, avem o decizie fundamental eronată din punct de vedere tehnic juridic. Sesizarea era inadmisibilă. Pe lângă faptul că legea este foarte clară în privinţa atribuţiilor prezidenţiale, nu poate exista conflict juridic în interiorul aceleiaşi puteri, de aceea vorbim în teorie de conflict juridic constituţional între puteri. Citiţi pledoaria prof. univ. dr. Simina Tănăsescu, susţinută la CCR şi veţi găsi în conţinut argumente impecabile şi imbatabile. Şi atunci, ce contra-argumente le-a înfrânt în viziunea CCR? Probabil cele de oportunitate. Dar când înfrângi dreptul cu oportunitatea, îi invadezi sfera sau invers, ieşi din sfera principiilor de drept. Să vedem acum şi motivarea şi soluţia indicate de CCR în concret pentru ieşirea din conflict", a scris, pe Facebook, Cătălin Predoiu.

Nicolicea, despre decizia CCR privind revocarea şefei DNA: În Constituţie se spune foarte clar că deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte

“Curtea a admis existenţa acestui conflict, dar nu ne-a precizat nimic cu privire la modalitatea de soluţionare a conflictului. Nici în sensul pe care l-am spus, nici în sens contrar. Curtea când va publica motivaţia, acolo vom găsi şi dezlegarea conflictului, pentru că CCR nu doar constată existenţa unui conflict, ci dă şi soluţia de rezolvare a acestuia”, a declarat Eugen Nicolicea.

Întrebat ce ar putea decide CCR în motivarea deciziei, acesta a spus: “De la obligaţia de a emite decretul de revocare, până la refacerea motivării. Ştiţi că domnul preşedinte a avut o motivare bazată pe oportunitate, ceea ce nu cred că era de acceptat, reluarea procedurii, dar părerile noastre nu contează, contează la final ceea ce va scrie CCR negru pe alb”. 

Deputatul PSD a ţinut să precizeze că decizia va fi obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte. 

“Când se va emite şi decizia, atunci ea va fi obligatorie pentru toată lumea şi aproape nu mai contează ce părere mai dăm noi. (...) În Constituţie se spune foarte clar că deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte”, a explicat Nicolicea. 

.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.