Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Senatul României şi Fundaţia International Justice Mission au organizat marţi conferinţa internaţională "Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons", în care au fost analizate provocările şi măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea riscurilor legate de traficul de persoane transfrontalier şi naţional, precum şi în rândul persoanelor strămutate din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a transmis în acest context că este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea, disponibilitatea şi curajul de a adresa această problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

 
Reuniunea la nivel înalt desfăşurată la Bucureşti a construit o platformă de dialog şi colaborare între instituţiile româneşti, cele europene şi reprezentanţi ai societăţii civile, reuniţi în jurul unui obiectiv comun: combaterea traficului de persoane transfrontalier şi găsirea de soluţii pentru incriminarea cererii şi combaterea traficului de persoane facilitat de tehnologie, precizează Executivul într-un comunicat oficial. 
 
În contextul în care Comisia Europeană pregăteşte o nouă Directivă privind lupta împotriva traficului de persoane, Conferinţa şi-a propus să identifice opţiuni reale şi aplicate privind: reglementarea şi întărirea mecanismelor de identificare, responsabilizare şi incriminare a clienţilor care consumă serviciile victimelor traficului de persoane, reglementarea şi intervenţia în situaţiile de recrutare şi exploatare a victimelor în mediul online, prevenirea şi combaterea traficului de persoane în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina.
 
“Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea, disponibilitatea şi curajul de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenţie, combatere şi protecţie a victimelor”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României, într-un mesaj transmis în cadrul evenimentului şi citit de secretarul de stat Mădălina Turza. 
 
”Nu cred că a existat un moment mai clar şi mai puternic pentru România ca acesta -  de asumare a angajamentului la cel mai înalt nivel al Executivului pentru combaterea traficului de persoane. Coordonarea luptei anti-trafic se află la nivelul Cancelariei Prim-ministrului de mai bine de doi ani, iar rezultatele sunt tangibile: avem un nou mecanism de identificare şi referire a victimelor, avem camere de ascultare pentru copiii victime în toată ţara, secţie dedicată de procurori pentru cazuri de trafic de persoane şi cel mai performant sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliţiei Române”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator naţional anti-trafic.
 
”Traficul de persoane se regăseşte în toate societăţile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opţiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoşi, mai informaţi şi uniţi, pentru ca reţelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile. Singur, niciun guvern nu poate face faţă traficului de persoane. Cu toţii avem o responsabilitate în acest sens”, a declarat Alina Ştefania Gorghiu, preşedinta Senatului României.
 
”România are exemple bune în combaterea traficului de persoane, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier în Europa. Echipa International Justice Mission lucrează îndeaproape cu autorităţile române pentru a detecta victime ale traficului de persoane, pentru a le sprijini şi asista în timpul proceselor. De asemenea, lucrăm cu autorităţile pentru a-i aduce pe traficanţi în faţa justiţiei şi pentru a oferi victimelor asistenţă de foarte bună calitate pentru vindecare şi recuperare. Ştim că autorităţile române sunt mai mult decât angajate în acest efort şi suntem cu toţii hotărâţi să le susţinem. Dar avem nevoie de un efort susţinut de cooperare şi coordonare între ţările din Europa. Dacă vrem să vedem o scădere solidă a prevalenţei cazurilor de trafic de persoane în Europa, guvernele trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Şi acesta este principalul motiv pentru care suntem astăzi aici: să găsim baze şi soluţii comune.”, a declarant Gary Haugen, CEO al Fundaţiei International Justice Mission.
 
România este una dintre primele state membre ale Uniunii Europene care a introdus un articol în Codul Penal privind consumatorii serviciilor victimelor traficului de persoane şi are primele precedente de condamnări din Europa. Cruciale în combaterea traficului de persoane sunt reducerea şi incriminarea cererii ca parte a răspunsului sistemului judiciar al ţărilor membre, alături de o activitate de prevenire solidă şi susţinută, pedepse mai severe pentru traficanţi şi o mai bună protecţie pentru victime.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.