Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, a declarat, în cadrul unei vizite în Republica Moldova, că România a pus încă din anul 2022 la dispoziţia ţării vecine un fond de 100 de milioane de euro. De asemenea, Ciucă a precizat că a discutat cu autorităţile din R. Moldova un proiect de lege pentru finanţarea primăriilor din România care se înfrăţesc cu comune din ţara vecină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat care este sprijinul pe care îl oferă România Republicii Moldova şi care este valoarea ajutoarelor din acest an, Niolae Ciucă s-a referit la fondul de 100 de milioane de euro pus la dispoziţie încă din anul 2022.
 
”Încă din 2022 România a pus la dispoziţie un fond de 100 milioane de euro, bani care sunt destinaţi pentru proiecte specifice stabilite la nivelul Guvernului şi autorităţilor locale din R. Moldova. Sunt, de asemenea, toate aspectele care ţin de procesul de aderare. Şi aici am discutat şi cu premierul şi cu preşedintele Igor Grosu, modul în care noi ajutăm la aceste etape, proceduri tehnice pe care trebuie să le desfăşoare, inclusiv de modificare legislativă (...) Am discutat un proiect de lege care vizează finanţarea primăriilor din România care să primească bani pentru proiectul de înfrăţire cu primării din R. Moldova, deci să fie linii de finanţare separate pentru acest proiect”, a declarat Nicolae Ciucă.
 
Fostul premier s-a referit şi la alte proiecte în dezvoltare, care vizează şi alte domenii.
 
”Sunt, de asemenea, proiectele care sunt în dezvoltare cu interconectarea energetică şi în momentul de faţă discutăm de cel puţin două puncte de interconectare. Cel mai avansat este cel de la Suceava la Bălţi. De asemenea, discutăm de proiectele de interconectare unde sunt folosiţi şi bani europeni pentru construcţia de  poduri, sunt 4 poduri care unele vor fi refăcute, altele se vor construi de noi şi sunt proiectele de dezvoltare a reţelei de gaze şi conductei de apă care vor fi dezvoltate şi susţinute financiar. Ştiu că la nivelul companiei Transgaz există o colaborare foarte bună cu compania din R. Moldova şi sunt celelalte proiecte care sunt în derulare, pe ceea ce însemană partea aceasta de relaţionare a mediului de afaceri. Sunt activităţi care se desfăşoară în cadrul forumurilor economice (...) Tot ceea ce însemană sprijinul pe care îl acordăm R. Moldova este un sprijin pe care îl acordăm şi României”, a detaliat Ciucă.
 
De asemenea, liderul PNL a fost întrebat ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru a-şi spori capacităţile de apărare. El a răspuns că această ţară este partener NATO şi este într-un program de sprijin. 
 
”Republica Moldova este stat partener al Alianţei Nord-Atlantice şi este într-un program de sprijin şi asistenţă nemijlocită pe relaţia dintre ministerele Apărării din România şi R. Moldova. Ca atare, există un birou de apărare al NATO la Chişinău, acest birou, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale identifică şi dezvoltă aceste programe care trebuie să prindă contur în actualul context. Ştiu că există la nivelul Ministerului Apărării Naţionale programe care sunt în dezvoltare. Din partea noastră există în continuare sprijin şi discutăm cât se poate de aplicat şi concret modul în care putem să creştem capacitatea de rezilienţă a R. Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.