Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, vineri, că el nu a făcut declaraţii antisemite, ci, dimpotrivă, întotdeauna a condamnat orice atitudine extremistă, antisemită, xenofobă, fiind ”un om profund paşnic, profund iubitor de oameni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marian Munteanu a declarat că a semnat, pe lângă adeziunea la PNL, declaraţia de integritate.

Referitor la faptul că în această declaraţie de integritate se precizează că semnatarul nu a făcut declaraţii antisemite, Munteanu a răspuns: ”Eu nu am făcut declaraţii antisemite, dimpotrivă. Eu am condamnat întotdeauna orice atitudine extremistă, nu mai spun antisemitism, orice formă xenofobă. Eu sunt un om profund paşnic, profund iubitor de oameni şi am fost pe poziţii non-violente cred că dintotdeauna”.

 

”Gândiţi-vă că sunt dintr-o familie care a stat în lagăre de concentrare. Eu înţeleg cel mai bine ce înseamnă să fii târât într-un lagăr din cauza calităţii tale etnice. În Basarabia, de unde este familia mea, peste 100.000 de oameni, între care şi bunicul meu, au fost arestaţi, puşi în trenuri, duşi în Siberia. Bunicul a stat 16 ani şi a murit acolo. Eu înţeleg cel mai bine tragedia Holocaustului, pentru că eu însumi, ca familie, am fost afectat de ceva asemănător. Nu numai că nu este vorba de a nega, ci dimpotrivă, mie mi se par lucruri odioase, abominabile şi trebuie frânte şi oprite orice situaţii care ar putea vreodată genera asemenea fenomene”, a afirmat el.

Munteanu a precizat că, dacă se face referire la  anumite personalităţi culturale, atunci ”discuţia este complicată şi ţine de analiza atentă a biografiei şi activităţii fiecăruia”.

”Dacă, uneori, te afli într-o împrejurare, cum am fost de câteva ori în viaţă, erau manifestări ale deţinuţilor politici, s-a întâmplat - oameni cu ani grei de temniţă. Eu am fost întotdeauna cu respect faţă de ei pentru lupta lor, pentru libertate, pentru faptul că s-au sacrificat pentru ţară, asta nu înseamnă că eu aş promova o ideologie de acel tip, ba mai mult decât atât, la vremea cuvenită am scris şi un studiu, pentru că mă acuza lumea, îmi spunea: «Domnule, eşti legionar!». Şi am scris un studiu în care eu cred că am reuşit să arăt că, după părerea mea, nu există mişcare legionară, că nu este posibil aşa ceva şi am recomandat tuturor tinerilor să nu abordeze o asemenea poziţie vreodată, pentru că ea este contrară intereselor noastre. Am scris negru pe alb lucrul acesta”, a comentat el. 

Munteanu a menţionat că, în toate activităţile sale, a militat explicit negru pe alb, şi nu, ”aşa, la modul acesta pe net”.

”Am militat acolo cu zece milioane de oameni care voiau să ne distrugă şi ei voiau să ne distrugă nu pentru că am fost legionari, ci pentru că ceream democraţie, libertate, drepturile omului, integrarea României în Europa, într-o vreme în care domnii ăia tratau cu URSS. Noi când vorbeau de euroatlantism acum 25 de ani, îşi semnau cu Moscova şi acum vin ăştia să-mi spună mie că, vezi Doamne, eu sunt adversarul integrării României în UE. Nu le e puţin ruşine? Eu am stat la închisoare pentru chestiunea asta. Ştiţi cum am ieşit de la închisoare pentru că au venit congresmeni americani, deputaţi şi i-au cerut lui Iliescu să mă elibereze, pentru că sunt nevinovat”, a mai spus el.

Marian Munteanu a făcut aceste declaraţii la sediul PNL Sector 1, unde a semnat adeziunea la partid.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.