Mulţi dintre consilierii judeţeni sau locali care au candidat pentru mandate de deputaţi sau senatori din partea PSD au renunţat sau vor renunţa la funcţiile lor pentru a intra în Parlament. Printre aceştia se află medicul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu şi preşedintele interimar al filialei PSD Cluj, Horia Nasra. Există deocamdată şi situaţii incerte, cum este cea de la Craiova, unde primarul Lia Olguţa Vasilescu încă nu a decis dacă va renunţa la funcţie pentru a intra în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul Nicolae Bacalbaşa va renunţa la funcţia de consilier judeţean ales din partea PSD şi va merge la Camera Deputaţilor, el declarând, miercuri, că din punctul său de vedere experienţa sa este mai utilă în Parlament.

”De la bun început cred că experienţa mea în domeniu este mai utilă în Parlament; din punctul meu de vedere utilitatea mea maximă în diversele sfere în care am activat a ajuns la o facere pentru decizii la nivel parlamentar, dar sigur o asemenea decizie e influenţată şi de multe alte variabile, dar în ceea ce mă priveşte aşa văd lucrurile”, a afirmat pentru News.ro medicul Nicolae Bacalbaşa.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că i se pare corectă decizia liderului PSD, Liviu Dragnea, care a spus că toţi aleşii PSD care au obţinut mandate de senatori sau deputaţi să rămână în Parlament.

”Sigur că da, până la urmă partidul decide. Noi nu suntem o structură de individualităţi, ci o structură de partid”, a mai afirmat Bacalabaşa.

Nicolae Bacalbaşa, în vârstă de 72 de ani, de profesie medic, a fost ales deputat pe lista PSD Galaţi. Din luna iunie, Bacalbaşa este consilier judeţean, după ce, în perioada 2012-2016, a fost preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, iar în perioada 2001 - 2012 a mai fost consilier judeţean. De asemenea, Nicolae Bacalbaşa, absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti, a lucrat din anul 1972, cu excepţia perioadei în care a fost preşedinte al CJ Galaţi, la Spitalul Judeţean din Galaţi, unde a deţinut de-a lungul timpului diverse funcţii, inclusiv de şef al secţiei ATI sau purtător de cuvânt al unităţii medicale. Bacalbaşa a fost decorat, în 2004, cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de ofiţer. El este şi cadru didactic la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi. 

Adrian Ţuţuianu se reîntoarce în Senat. Primul mandat de senator l-a primit în 2008, iar în vara anului 2012 a fost ales ca preşedinte al CJ Dâmboviţa. La alegerile locale din 5 iuni a fost reale consilier judeţean, iar membrii CJ l-au desemnat pentru un nou mandat de preşedinte. Ţuţuianu renunţă însă la CJ Dâmboviţa pentru a-şi prelua al doilea mandat senatorial.

Primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, reales şi el la alegerile locale din vara acestui an, renunţă la mandatul din adminsitraţia locală pentru cel de senator. El şi-a anunţat intenţia de a păstra mandatul din Parlament încă din timpul campaniei, PSD Gorg pregătind deja succesiunea viceprimarului Aurel Popescu la primăria Târgu-Jiu.

Un caz aparte este cel al lui Cornel-Cristian Resmeriţă. În vara acestui an, a demisionat din Camera Deputaţilor după ce a fost ales primar la Lupeni, urbe care s-a aflat sub oblăduirea tatălui său, Cornel Resmeriţă, până în 2016. Acesta nu a mai candidat, iar fiul său a preluat funcţia de primar pentru numai şase luni, acum renunţând la mandat.

În judeţul Timiş, trei social-democraţi care la alegerile locale au fost aleşi în funcţii de consilier local sau judeţean au renunţat la mandate şi au devenit parlamentari.

Astfel, Călin Dobra, aflat la cel de-al doilea mandat de consilier în Consiliul Judeţean Timiş, va merge la Camera Deputaţilor. Dobra a fost liderul de grup al social-democraţilor în CJ Timiş, iar în mandatul trecut a ocupat funcţia de vicepreşedinte al acestei instituţii.

Şi Adrian Pau a renunţat la funcţia de consilier judeţean după ce a obţinut un mandat de deputat. Pentru funcţia de deputat a optat şi consilierul local Alfred Simonis. El se afla la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local Timişoara şi în mandatul trecut a fost lider de grup al consilierilor locali PSD.

În locul celor doi consilieri judeţeni care au devenit deputaţi vor fi numiţi directorul Agenţiei judeţene de Vanatoare şi Pescuit Timiş, Cornel Lera, şi directorul de marketing şi relaţii publice al Aeroportului Timişoara, Roxana Manasia.

În judeţul Sibiu, patru consilieri judeţeni de la PSD au obţinut mandate de parlamentari. Astfel, la Camera Deputaţilor au câştigat mandate Ovidiu Sitterli şi Ioan Terea, iar la Senat, Nicolae Avram şi Viorel Arcaş.

Ioan Terea a renunţat deja la funcţia de consilier judeţean, iar Nicolae Avram urmează să facă acelaşi lucru.

”Domnul Nicolae Avram va renunţa la funcţia de consilier judeţean. Nu a făcut încă acest lucru, dar s-a discutat cu dânsul şi va demisiona din Consiliul Judeţean Sibiu”, a declarat Steliana Marcu, purtătorul de cuvânt al PSD Sibiu.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu au precizat că cei doi parlamentari sunt în ternemul legal de rezolvare a acestei incompatibilităţi.

”Domnul Ioan Terea a anunţat deja în scris la secretariatul instituţiei renunţarea la funcţie. Nu am primit încă de la domnul Nicolae Avram, dar sunt încă în termenul legal de rezolvare a acestei incompatibilităţi”, a afirmat Ioana Căpăţână, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Sibiu.

Potrivit acesteia, PSD nu a nominalizat încă persoana care-i va lua locul lui Ioan Terea în Consiliul Judeţean. 

În judeţul Dolj, PSD a obţinut, în total, nouă mandate de parlamentari - şase de deputat şi trei de senator. Dintre cei nouă social-democraţi care au vrut să intre în Parlament cinci sunt primari sau consilieri judeţeni şi locali, între aceştia fiind şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. De altfel, ea a deschis lista la Camera Deputaţilor.

În urma alegerilor parlamentare, Consiliul Judeţean Dolj va rămâne fără un vicepreşedinte după ce Alina Elena Tănăsescu a obţinut un   mandat de deputat. Tănăsescu a fost vicepreşedinte pe probleme economice al CJ Dolj şi în anul 2015. De asemenea, din 2012 până anul trecut, ea a fost director al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. 

Şi Florinel Stancu, directorul general al Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, aflat în subordinea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu Craiova, şi consilier judeţean aflat la al doilea mandat, a ales să meargă în Parlament.  

De asemenea, va părăsi Consiliul Judeţean Dolj şi Alexandra Presură, liderul tineretului social-democrat doljean şi fost director al   Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Zona Metropolitană" Craiova. Ea demisionat din funcţia de director în 3 decembrie.

"Încă nu am demisionat din Consiliul Judeţean Dolj. Avem la dispoziţie 45 de zile de la depunerea jurământului. Însă, probabil, voi face acest demers în şedinţa următoare", a declarat Alexandra Presură, cel mai tânăr parlamentar doljean, în vârstă de 32 ani.

Şi preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică din Consiliul Judeţean Dolj Lavinia Craioveanu va activa în următorii patru ani în Senat. Ea va trebui să demisioneze şi din funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Dolj. 

În ceea ce o priveşte pe Lia Olguţa Vasilescu, ea nu a decis încă dacă va renunţa la funcţia de primar şi va merge în Parlament. Olguţa Vasilescu are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi declara starea de incompatibilitate şi alte 30 zile pentru a se decide dacă rămâne în fruntea administraţiei locale.

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, la Parlament, că deocamdată păstrează funcţia de deputat, urmând să aibă o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în acest sens, precizând că va face ceea ce i se cere deoarece este ”un soldat disciplinat al partidului”. 

În judeţul Constanţa, singurul parlamentar PSD care a candidat şi la alegerile locale este George Vişan.

În vara acestui an, el a obţinut al doilea mandat de consilier local, după cel avut între 2012-2016. În toamnă, el a decis să candideze la Camera Deputaţilor, câştigând un mandat de parlamentar. El urmează să renunţe la mandatul de consilier local.

George Vişan a fost director la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.  

Şi la Cluj, preşedintele interimar al filialei PSD, Horia Nasra, care era consilier local la Primăria Cluj-Napoca, a câştigat un mandat de deputat, fiind primul pe lista partidului. El a renunţat la funcţia de consilier, optând pentru mandatul de parlamentar.

Nasra are origini siriene şi este absolvent al Facultăţii de Istorie si Antropologie.

În Vrancea, trei consilieri judeţeni de la PSD au câştigat mandate de deputaţi, în urma alegerilor din 11 decembrie. Este vorba despre Nicuşor Halici, Rodica Boboc şi Dragoş Bîrlădeanu. Ei urmează să renunţe la funcţiile de consilieri, pentru a intra în Parlament.

În judeţul Buzău, într-o situaţie similară este consilierul primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Constantin Toma (PSD), Sebastian Radu, ales deputat după scrutinul din 11 decembrie. 

Marţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că aleşii locali social-democraţi care au candidat la alegerile parlamentare şi au câştigat mandate vor rămâne în Legislativ şi vor renunţa la funcţiile de la nivel local.

"Ei nu au candidat ca să tragă lista, că nu a tras lista nimeni dintr-un judeţ. Din moment ce au mers în campanie şi au vorbit cu oamenii şi le-au spus oamenilor să aibă încredere în ei, atunci vor rămâne aici în Parlament", a afirmat Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.