Europarlamentarul PNL Dan Motreanu anunţă că Parlamentul European a aprobat amendamentele pe care le-a depus pentru ca România să se poată dezvolta în continuare pe baza fondurilor din Politica de Coeziune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am votat, în plenul de la Strasbourg, cel de-al noulea raport privind Politica de Coeziune, un instrument esenţial prin care UE sprijină regiunile mai puţin dezvoltate. Cu ajutorul acestor fonduri, România are acces la bani pentru dezvoltare, drumuri, investiţii, proiecte sociale”, spune Motreanu într-o postare pe facebook.

Eurodeputatul liberal precizează că, pentru perioada 2021-2027, România beneficiază de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”În perioada financiară post-2027, Politica de Coeziune trebuie să beneficieze de o finanţare cel puţin egală cu cea actuală. Ne opunem centralizării Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune. Susţinem o descentralizare mai mare a procesului decizional, implicând pe deplin autorităţile locale şi regionale, societatea civilă, actorii economici, pentru ca resursele să fie direcţionate acolo unde sunt cele mai necesare. Sunt propuneri pe care le-am susţinut în Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) şi au fost acceptate iar astăzi au fost aprobate în plen”, arată Dan Motreanu.

El mai spune că Parlamentul European a acceptat ca, în cazuri specifice, rata de cofinanţare să fie calculată la nivelul judeţelor (NUTS 3) şi nu la nivel de regiune (NUTS 2) iar această modificare ar permite judeţelor mai puţin dezvoltate, aşa cum este judeţul Giurgiu, să beneficieze de un nivel de cofinanţare mai redus, reducând sumele cu care trebuie să contribuie la proiectele finanţate din fonduri UE.

”Am solicitat eforturi suplimentare pentru a simplifica, a flexibiliza şi a raţionaliza normele şi procedurile administrative care reglementează fondurile politicii de coeziune la nivelul UE, la nivel naţional şi regional. Am cerut iniţiative suplimentare care să permită o absorbţie mai bună a fondurilor de coeziune, inclusiv niveluri de cofinanţare sporite, prefinanţări mai mari şi rambursări mai rapide ale investiţiilor”, menţionează Motreanu.

”Apartenenţa PNL la Partidul Popular European (PPE), partidul cu cei mai mulţi europarlamentari, ne permite să apărăm interesele ţării noastre”, spune eurodeputatul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.