Purtătorul de cuvânt al USR Ionuţ Moşteanu a afirmat că în cazul în care nu se va fi găsită o soluţie coerentă de guvernare care să fie susţinută de o majoritate parlamentară, atunci există posibilitatea unor alegeri anticipate, iar preşedintele Klaus Iohannis, dacă va găsi de cuviinţă, le poate declanşa. El a adăugat că USR se va aşeza la masa discuţiilor dacă va primi un telefon de la PNL în care să spună că au o altă propunere de premier decât Florin Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ieri, Guvernul Cîţu a picat şi Biroul Naţional al USR a luat act cu surprindere de faptul că, deşi criza este declanşată de mai bine de o lună de zile de acţiunile pripite, fără logică şi agresive ale domnului Florin Cîţu, preşedintele nu a spus nimic, a privit cum această criză politiocă se adânceşte şi se îndreaptă spre un final previzibil. Până la urmă era numai o chestiune de timp când va pleca domnul Florin Cîţu, nu dacă va pleca sau nu, şi deşi ţinând cont de toate aceste lucruri şi ne-am fi aşteptat ca partidele să fie chemate imediat la consultări pentru a se ieşi din criza politică, preşedintele este şi parte din problemă şi parte din soluţie şi trebuie să îşi asume un rol corect de mediator, rol dat de Constituţie pentru a face o majoritate parlamentară. Credem că este nenecesar să mai pierdem timpul încă o săptămână pentru nu ştiu ce crede dânsul că se va întâmpla în această săptămână”, a declarat Ionuţ Moşteanu, miercuri la Parlament.

El a mai spus că Florin Cîţu a dat USR afară de la guvernare, nu USR a abandonat guvernarea.

„Florin Cîţu ne-a dat afară din Guvern doi miniştri şi sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi a avut o anumită susţinere, din punctul nostru de vedere, pripite. Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest Guvern de către Florin Cîţu, prin încălcarea repetată a acordului de coaliţie. Opţiunea USR este refacerea coaliţiei, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliţie vor asta, dacă preşedintele Klaus Iohannis vede asta ca o soluţie. Cred că ar fi o soluţie sănătoasă. România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîţu. Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuţii între partenerii de coaliţie. Acum aproape un an de zile a avut o mare şansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliţie şi să facă nişte lucruri. A arătat că nu a putut. A plecat acasă. E nevoie de un nou premier. Noi ne vom aşeza la masă. Avem aceeaşi poziţie. Vom avea întâlniri zilele acestea. Mâine avem un nou Birou Naţional şi o să decidem”, a explicat Moşteanu.

Întrebat dacă se teme USR de alegeri anticipate sau doreşte să se ajungă la această soluţie, liderul deputaţilor USR a răspuns: „Dacă în urma discuţiilor din următoarea perioadă nu va ieşi nicio soluţie coerentă de guvernare majoritară în Parlament, pentru că e nevoie de un Guvern cu o susţinere majoritară în Parlament, pentru că urmează o perioadă foarte complicată şi grea, dar şi plină de oportunităţi, dacă ne uităm la banii din PNRR, dacă acest lucru nu se va întâmpla, mergem spre anticipate. Atributul declanşării anticipatelor este un atribut al preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă dânsul găseşte de cuviinţă, le declanşează şi mergem la alegeri”.  

Chestionat care sunt şansele formării unei noi coaliţii de guvernare cu PNL, el a replicat: „Şansele încep cu un telefon din partea PNL pentru a spune – avem un nou premier. În momentul acela începem să ne aşezăm la masă şi să discutăm despre acea propunere de premier, despre priorităţile pe care le vedem în continuare, despre un calendar de reforme, despre un acord de coaliţie detaliat. Asta s-ar putea întâmpla. Dacă asta nu se întâmplă înseamnă că PNL preferă să meargă pe mâna PSD, pentru că în momentul acesta sunt două scenarii mari şi late – ori PNL cu USR, ori PNL cu PSD”, a conchis Moşteanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, în Slovenia, de ce nu a convocat imediat consultările pentru formarea unui nou Guvern şi a dat vina pe partidele care au dat jos Executivul Cîţu. Şeful statului a fost întrebat dacă vede posibilă refacerea coaliţiei de guvernare cu USR, el afirmând că este greu să negociezi cu un partid care a votat să îşi dea jos propriul Guvern.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.