Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat, vineri, despre grupul de luptă al NATO care urmează să desfăşoare pe teritoriul României, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei, că România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi şi că decizia finală se va lua la Madrid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primul grup de luptă din cele patru pe care le vom înfiinţa în această parte a Europei, cel din România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi”, a spus secretarul general adjunct al NATO, precizând că celelalte trei, din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor face acelaşi lucru în următoarele câteva săptămâni. 

El a precizat că grupul de luptă din România, fiind mai avansat şi România fiind mai proactivă în relaţia cu noi şi cu ţările care contribuie la acest grup de luptă, anticipăm ca un statutu de funcţionalitate completă să fie realizat în intervalul cel mai scurt cu putinţă. 

”România va avea probabil primul grup de luptă din cele patru înfinţate, iar liderii noştri, săptămâna viitoare vor discuta iar la Madrid vor lua deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic”, a mai spus Geoană, arătând că aceasta va fi mult mai sustenabilă şi integrată decât vorbim astăzi. 

Despre câţi militari vor ajunge în România, Mircea Geoană a afirmat că, pe lângă trupele care au ajuns deja în România, o mie din SUA, primele contingente din forţa rapidă a NATO, din Franţa, francezi şi belgieni, grupul de lucru care se stabileşte în România, sub comanda Franţei va avea un număr de alţi aliaţi, şi această listă este deschisă. 

”Sunt convins că România va face o treabă bună în a convinge cât mai mulţi aliaţi”, a spus reprezentantul NATO, Geoană afirmând că sunt ţări din regiune care vor să facă parte din acest grup de lucru, alţi aliaţi din Europa, esenţa fiind acest caracter multinaţional al acestor grupuri. 

Geoană a dat exemplul zonei Baltice, unde sunt patru grupuri de luptă de acest gen. ”Sunt 20 de naţiuni aliate care contribuie la acele grupuri de luptă, ceea ce face ca elementul de apărare colectivă şi descurajare să fie foarte puternic”. 

”Anticipez ca această capacitate deplin funcţională să se întâmple în viitorul cel mai apropiat”, a mai spus Geoană. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.