Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a transmis o scrisoare biroului permanent al Camerei Deputaţilor, care a luat act de document şi l-a transmis Comisie juridice care are termen de soluţionare două săptămâni, în continuarea corespondenţei purtate în ceea ce priveşte cauza „Kovesi împotriva României”. Acesta precizează, în scrisoare, că pe 28 aprilie, la Departamentul Agent Guvernamental din cadrul MAE a fost înregistrată o comunicare elaborată de Forumul Judecătorilor din România în această cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea completată transmisă de Bogdan Aurescu către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor poate fi accesată AICI

„Această comunicare a fost înaintată prin e-mail Agentului guvernamental pentru CEDO de către Serviciul de Executare a Hotărârilor CEDO (Serviciul) din cadrul Comitetului Miniştrilor (CM). Prin respectivul memorandum se solicită autorităţilor naţionale să identifice şi să propună, în cel mai scurt timp, în vederea executării hotărârii CEDO din cauza Kovesi, «măsuri cu caracter general indispensabile pentru o evoluţie pozitivă a statului de drept în România». Alături de o analiză a încălcărilor Convenţiei constatate de Curte în această cauză, realizată de FJR, comunicarea mai conţine şi o serie de propuneri de amendamente aduse legislaţiei naţionale relevante şi practicii adoptate de unele instituţii”, arată documentul transmis de Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe arată că FJR face o trecere în revistă şi o analiză a principalelor acţiuni cuprinse în Planul de Acţiune transmis pe 4 februarie şi anume măsurile pentru apărarea libertăţii de exprimare a magistraţilor, reintroducerea principiului independenţei procurorilor, modificarea procedurii de numire în funcţii de conducere a procurorilor de rang înalt.

„Evaluarea FJR reţine şi că, deşi măsurile propuse de autorităţi sunt binevenite, nu a fost anunţat şi un calendar de implementare a acestora. În plus, faţă de acţiunile planificate de autorităţi şi cuprinse în Planul de Acţiune. FJR propune mai multe măsuri suplimentare de modificare a cadrului normativ existent în vederea executării hotărârilor CEDO din cauza Kovesi. Având în vedere posibilitatea oferită de art. 9 din Regulamentul CM, vă adresăm rugămintea de a comunica punctul de vedere al instituţiei dumneavoastră pe marginea comunicării FJR sus menţionate, până la data de 11 mai 2021, în măsura posibilului. În plus, indiferent de transmiterea unor comentarii faţă de comunicarea FJR, deoarece cauza Kovesi se va afla pe agenda reuniunii CM din 7 - 9 iunie 2021, vă adresăm rugămintea de a ne transmite, până la data de 21 mai 2021, orice informaţii suplimentare pe care le apreciaţi relevante pentru executarea hotărârii în cauza «Kovesi împotriva României»”, mai indică sursa citată.

Un document similar a fost trimis şi ministrului Justiţiei Stelian Ion şi preşedinţilor Senatului, Consiliului Superior al Magistraturi şi Curţii Constituţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.