Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, afirmă, într-o postare pe Facebook, că preşedintele României, Klaus Iohannis, "este un politician extremist antimaghiar", acuzându-l că "implică în mod constant Ungaria şi guvernul maghiar în campania electorală din România”. În replică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că "respinge ca inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MAE, după afirmaţiile lui Szijjarto: Inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român

Potrivit MTI, Péter Szijjártó se arată nemulţumit, în postarea de pe reţeaua de socializare, de faptul că şeful statului român a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).

"Să apelezi la veto cu privire la înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât împiedicarea deliberată a apropierii dintre cele două naţiuni”, afirmă Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe consideră că "din păcate, preşedintele României este un politician extremist antimaghiar”, acuzându-l pe şeful statului român de faptul că "implică în mod constant Ungaria şi guvernul maghiar în campania electorală din România”.

Szijjártó adaugă că, prin decizia sa, şeful statului român "face rău în mod intenţionat cooperării dintre maghiari şi români” şi obstrucţionează o cauză care este importantă atât pentru poporul maghiar, cât şi pentru cel român.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Şeful statului apreciază că actul normativ contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.