Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, o convorbire telefonică cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen, în care a abordat detaliat dosarul aderării României la spaţiul Schengen. Potrivit MAE, ministrul danez de externe a reconfirmat sprijinul ferm şi angajat al Danemarcei şi al noului Guvern danez pentru acest obiectiv, precum şi disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, în direcţia unei soluţii constructive care să permită finalizarea procesului de aderare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul de Externe transmite că ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul danez pentru preluarea recentă a funcţiei de ministru al afacerilor externe odată cu instalarea noului Guvern de la Copenhaga la finalul anului trecut, i-a urat succes pe parcursul mandatului său şi a arătat că expertiza politică îndelungată a acestuia la nivel înalt prezintă o relevanţă aparte, mai ales în actualul context european marcat de numeroase provocări.

”Ministrul Aurescu a abordat detaliat dosarul aderării României la spaţiul Schengen, iar ministrul danez de externe a reconfirmat sprijinul ferm şi angajat al Danemarcei şi al noului Guvern danez pentru acest obiectiv, precum şi disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, în direcţia unei soluţii constructive care să permită finalizarea procesului de aderare.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru poziţia favorabilă şi activă a Danemarcei şi l-a informat pe omologul danez cu privire la demersurile în curs ale părţii române, menţionând atât dialogul cu Preşedinţia suedeză a Consiliului şi sprijinul activ al acesteia în proces, precum şi dialogul cu ceilalţi parteneri europeni, inclusiv cu Austria, în vederea identificării unor soluţii concrete”, arată MAE.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat valoarea adăugată pe care îndeplinirea acestui obiectiv şi dobândirea de către România a statutului de membru Schengen cu drepturi depline o generează pentru consolidarea securităţii întregii Uniuni Europene, argument susţinut pe deplin de către omologul danez.

”În acest cadru, cei doi miniştri au făcut referire şi la contextul dificil de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, evidenţiind importanţa acţiunii comune la nivel european şi internaţional pentru a răspunde prin soluţii eficiente la efectele crizei generate de agresiunea rusă. În context, ministrul român de externe a prezentat succint măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei pe palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în ţară a peste 3,3 milioane de refugiaţi din Ucraina şi a tranzitului prin ţara noastră a peste 11 milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene”, se mai afirmă în comunicat.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România doreşte să valorifice expertiza daneză pe palierul migraţiei, pentru identificarea de soluţii eficiente, fiind agreată o cooperare activă a celor două ţări la nivel european.

”Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu omologul danez în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în raport cu agenda europeană şi euroatlantică. Ministrul român de externe i-a reînnoit omologului danez invitaţia, transmisă în decembrie anul trecut, de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, fiind stabilită menţinerea unui dialog activ între cei doi miniştri pe toate dosarele de interes comun”, precizează MAE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.