Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a declarat, întrebat miercuri dacă susţine aderarea Românie la spaţiul Schengen la următorul Consiliu JAI, că nu poate oferi o dată fixă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o întrevedere de lucru foarte importantă, pentru a discuta aspecte de securitate care vizează ambele ţări. În ultimele luni am avut discuţii dificile, dar le-am avut, însă vedem că sunt şi foarte multe puncte comune între cele două ţări pe care trebuie să le discutăm şi abordăm. Sunt punct pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim despre securitatea celor două state, vorbim despre combaterea călăuzelor, a migraţiei ilegale care ne preocupă foarte tare. Permiteţi-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis şi anul trecut că numai împreună cu Poliţia Română am reuşit să destructurăm o grupare de migranţi ilegali condusă de un cetăţean român. Al doilea punct important este ca împreună să reuşim să facem presiuni asupra Comisiei Europene să ne sprijine în continuare, atât pe domeniu operativ, cât şi legislativ şi financiar pentru pentru frontiere externe mai sigure. Un alt punct foarte important pe care îl vom aborda şi astăzi este vorba de proiectul pilot pe care România l-a lansat împreună cu Comisia Europeană în care urmărim să vedem rezultate şi pe proceduri accelerate”, a afirmat Gerhard Karner, la întrevederea de miercuri cu ministrul de Interne Lucian Bode, la sediul MAI.

Întrebat dacă anul acest Austria susţine România pentru a adera la Schengen, ministrul Karner a răspuns: „De ce nu am votat pe 8 decembrie 2022 pentru primirea României în Schengen? Pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi la frontierele externe ale Românie, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania şi aş mai putea să dau câteva exemple. Asta e dovada că sistemul nu funcţionează şi interesul nostru este ca acest sistem bilateral să înceapă să funcţioneze, cu frontiere externe funcţionale. De aceea suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru a reuşi aceste obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Vă spun însă foarte deschis din partea mea că nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obţinem rezultate împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a completat oficialul austriac.

Chestionat dacă votează da pentru aderarea României la Schengen, dacă va fi pusă pe agenda Consiliului JAI, şi dacă da pentru România doar sau România împreună cu Bulgaria, ministrul austriac de Interne a răspuns: „Nu pot să vă vorbesc despre o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda”.

„Suntem încă departe ca să putem susţine că sistemul este funcţional. Lupt cu mulţi parteneri împreună ca sistemul să poată fi îmbunătăţit. Mă lupt pentru un sistem mai bun. (...) Cifrele arată că am avut peste 110.000 de solicitanţi de azi anul trecut, cel mai mare număr raportat la populaţie, deşi nu avem graniţe externe. Arată că sistemul nu funcţionează. Iar Austria are controale la frontieră cu Germania. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a completat Karner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.