Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care participă la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, de la Bruxelles, a transmis în prima zi că România continuă sprijinul constant faţă de Ucraina, în aceste vremuri complicate şi procesul de aderare a Ucrainei la Alianţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării afirmă că miercuri, 12 octombrie, prima zi a reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, de la Bruxelles, a constituit un prilej de a discuta despre evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, în cadrul unei cine de lucru a Consiliului Nord-Atlantic, la care au fost invitaţi miniştrii apărării din Suedia şi Finlanda şi ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov. În cadrul evenimentului oficial, au fost exprimate poziţiile naţionale vis-a-vis de solicitarea Ucrainei de aderare la NATO, adresată Secretarului General, printr-o scrisoare comună a preşedintelui Ucrainei, preşedintele Radei şi a primului-ministru al Ucrainei.

În acest context, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a indicat că România continuă sprijinul constant faţă de Ucraina, în aceste vremuri complicate şi susţine, de asemenea, procesul de aderare a Ucrainei, evocând, în acest sens, deciziile asumate în cadrul Summit-ului NATO de la Bucureşti, din 2008, precizează MApN.

În marja evenimentului, ministrul Dîncu a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group). Reuniunea Grupului s-a desfăşurat într-un context politico-militar marcat deopotrivă, de succesele militare înregistrate în teren de forţele ucrainene, dar şi de demersurile ilegale ale Federaţiei Ruse de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost făcută evaluarea progreselor înregistrate de la ultima întâlnire organizată în data de 8 septembrie 2022, în Baza Aeriană de la Ramstein.

Agenda discuţiilor a cuprins aspecte de actualitate şi evaluări privind evoluţia conflictului din Ucraina, respectiv stadiul acordării de asistenţă militară şi umanitară de către ţările participante la această iniţiativă.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a participat la reuniunea Grupării de tip Naţiune Cadru (Framework Nations Concept-FNC), coordonată de Germania, activitatea fiind prezidată de ministrul german al apărării. În acest context, Vasile Dîncu a reconfirmat angajamentul României în cadrul iniţiativei FNC, evidenţiind progresul solid înregistrat prin efortul comun al statelor participante. De asemenea, a punctat importanţa asigurării coerenţei, interoperabilităţii şi a complementarităţii eforturilor ţărilor participante la iniţiativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.