Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, va participa, în zilele de 16 şi 17 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care se va desfăşura la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Agenda discuţiilor cuprinde, între altele, situaţia de securitate generată de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinătatea flancului estic al NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării anunţă că ministrul Vasile Dîncu va participa, în zilele de 16 şi 17 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.  

”Reuniunea reprezintă un reper important în planul pregătirii deciziilor ce vor fi adoptate de liderii statelor aliate la Summit-ul de la Madrid, care va avea loc pe 29 şi 30 iunie a.c. Agenda evenimentului este deosebit de consistentă, în contextul evoluţiilor de securitate în relaţie cu spectrul unei acţiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei”, a transmis MInisterul Apărării.  

Sursa citată a precizat că dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situaţia de securitate generată de comportamentul agresiv al Rusiei în vecinătatea flancului estic al NATO şi implicaţiile pentru securitatea Euro-Atlantică, precum şi  aspectele subsumate continuării procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noile condiţii din plan securitar. 

 Reuniunea se va desfăşura în formatul a cinci sesiuni de lucru. 

 Astfel, miercuri, 16 februarie, este planificată o reuniune în formatul Grupului de Planificare Nucleară/NPG, urmată de două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situaţiei de securitate din Ucraina şi a evoluţiilor pe palierul descurajării şi apărării,  respectiv repartizării echitabile a responsabilităţilor, finanţării Alianţei, viitorului Concept Strategic al NATO (NSC). 

 Joi, 17 februarie, aliaţii vor avea o întâlnire cu partenerii din Georgia şi Ucraina, context în care urmează să îşi exprime sprijinul politic pentru aceste două state aspirante, pe fondul înrăutăţirii situaţiei de securitate de la graniţele Ucrainei, şi vor evalua eforturile acestora în domeniul apărării, în vederea întăririi cooperării practice cu cei doi parteneri, pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030. 

 Ultima sesiune este dedicată consultărilor aprofundate cu partenerii consacraţi, Finlanda şi Suedia, context în care vor fi abordate cooperarea şi  perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, este invitat să prezinte proiectul Busolei Strategice a UE în siajul eforturilor de asigurare a complementarităţii  cu abordările strategice la nivelul Alianţei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO. 

 ”În marja Reuniunii, ministrul Apărării Naţionale va participa la ceremonia de semnare a scrisorii de aderare a României la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de Divizia de Investiţii pentru Apărare a NATO (IS-DI)”, mai arată Minsterul Apărării.  
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.