Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că a iniţiat o Ordonanţă pentru majorarea salariilor în agenţii, care a fost avizată din păcate negativ de către ministerul Finanţelor şi Muncii, astfel că au încercat să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor, însă nu s-a prezentat nimeni, din cauza salariilor mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deja am început un proces în cursul anului 2023, a fost o cerinţă expresă a premierului, în perspectiva anului 2023 ne-am propus o reducere de personal de minimum 10%, Noi suntem într-un proces de reorganizare la minister, două departamente au fost preluate de o agenţie nou înfiinţată”, a spus ministrul, precizând că la minister vor rămâne două departamente mari, mediul de afaceri şi turismul, astfel că, din 586 de persoane, vor rămâne 379 de posturi.

Cadariu a precizat că departamentele vor fi preluate în totalitate, cu buget şi personal, iar din ce va rămâne la minister, din cele 379 de posturi va fi o reducere de 10% cu condiţia să rămână funcţionali, pentru că sunt multe programe în derulare.

Daniel Cadariu s-a referit la agenţiile din teritoriu, arătând că ministerul are 9 astfel de agenţii teritoriale, conform organigramei, cu aproximativ 230 de posturi, din care mai sunt ocupate doar 160.

”Avem foarte multe plecări, din păcate, aceste agenţii, cele care în ultimul an şi jumătate au gestionat contracte şi cereri de finanţare, peste 180.000 de cereri , depăşind 2 miliarde de euro, au salarii foarte mici, personalul de execuţie are salarii între 2.500 şi 3.500 de lei. Din păcate, legislativ nu putem mări, în ultimele şase luni când am constatat această realitate, încercăm să găsim o soluţie legislativă, o excepţie de la lege”, a spus Cadariu. 

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a afirmat că a avut iniţiativă legislativă iniţiativă, o ordonanţă care a fost avizată din păcate negativ de către ministerul Finanţelor şi ministerul Muncii. ”În condiţiile acestea, am încercat să organizăm concursuri pentru a completa posturile, însă nu s-a prezentat nimeni, răspunderea este foarte mare. Riscăm programe întregi şi cele în monitorizare şi cele în implementare să fie blocate, am semnalat acest lucru”, a mai spus ministrul.

Cadariu a mai afirmat că în cadrul discuţiilor privind bugetul pe 2023, a redepus ordonanţa, şi mizează şi pe o reducere de personal la nivelul întregului minister.

”Reducem şi personalul acolo unde e necesar”, a spus el, adăugând că salariile în agenţii ar trebui să ajungă la 5.000 de lei,  6.000 de lei netul, în funcţie de nivelul de muncă.

”Ne-am luat angajamentul, în afara de recucerea de posturi la nivel central, că nu vom depăşi sumele alocate prin bogetul pe 2023, dacă e cazul, să mai facem reduceri din aparatul central pentru a rezolva problema celor din agenţii”, a spus Cadariu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.