Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizează că România susţine introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1), ”cu o condiţie esenţială: protecţia producţiei ecologice şi a celei convenţionale şi separarea completă a acestora de organismele obţinute prin modificarea genomului”. ”Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri”, afirmă el, după declaraţiile membrilor PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt la Bruxelles şi voi participa la Consiliul de miniştri AgriFish pentru a susţine, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români. Înţeleg că, în ţară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noştri şi ale României sunt «mărunte». Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu ţină cont de nimic şi să accepte introducerea în producţie a plantelor obţinute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecţie”, a arătat, vineri, într-o postare pe Facebook, Florin Barbu.

El a precizat: ”Am spus-o foarte clar: România susţine introducerea NGT1 cu o condiţie esenţială: protecţia producţiei ecologice şi a celei convenţionale şi separarea completă a acestora de organismele obţinute prin modificarea genomului”.

”Sunt necesare măsuri de coexistenţă şi analize de laborator finanţate de CE pentru identificarea NGT1”, a arătat ministrul Agriculturii.

Barbu i-a criticat pe unii parlamentari.

”Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înţeleg că nu putem risca relaţiile comerciale tradiţionale şi afacerile fermierilor noştri. Agricultura românească şi munca fermierilor noştri trebuie ţinute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală şi că avem responsabilitatea guvernării”, a conchis el.

Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au transmis, vineri, că privesc cu maximă îngrijorare turnura neaşteptată pe care a luat-o poziţia oficială a României, exprimată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin vocea ministrului Florin-Ionuţ Barbu, în faţa forurilor europene faţă de propunerea de “Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind plantele obţinute prin anumite noi tehnici genomice şi alimentele şi furajele derivate din ele, şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/62”.

Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României au precizat că ”susţin inovaţia şi ştiinţa” şi au solicitat Ministerului Agriculturii ”revenirea de urgenţă asupra poziţiei exprimate în faţa Comisiei Europene, precum şi o deplină transparenţă în procesul decizional”.

”Având în vedere calendarul legislativ european, cerem de urgenţă MADR revizuirea poziţiei României, înainte de următorul consiliul AgriFish, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2023, în conformitate cu punctele de vedere exprimate de toate autorităţile implicate în procesul decizional naţional. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să apere interesele întregii agriculturi româneşti”, a transmis PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.