Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în contextul preluării recente de către demnitarul suedez a acestui portofoliu. Ministrul Aurescu a mulţumit omologului său, care a salutat toate eforturile României în dosarul Schengen, pentru susţinerea acordată în adoptarea rezoluţiei recente a Parlamentului European pe acest subiect. Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului suedez privind sprijinul deplin al României pentru obiectivele şi buna desfăşurare a mandatului viitoarei Preşedinţii suedeze a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2023, un mandat extrem de complex inclusiv prin prisma efectelor deosebite ale evoluţiilor recente de securitate în conexiune cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al MAE, în debutul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat, din nou, pe omologul suedez pentru preluarea funcţiei de ministru al afacerilor externe şi a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu acesta în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în raport cu agenda regională, europeană şi euroatlantică.

La rândul său, ministrul suedez de externe a felicitat România pentru rolul-cheie avut în ansamblul acţiunilor UE în favoarea Ucrainei, în special pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de către ţara noastră. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat succint măsurile adoptate de România pe toate palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în ţară a peste 2,78 milioane de refugiaţi din Ucraina şi a tranzitului prin ţara noastră a peste 6,5 tone de cereale ucrainene.

În ceea ce priveşte extinderea NATO, ministrul suedez de externe a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru sprijinul activ acordat procesului de aderare la NATO a Suediei (şi Finlandei) de către România şi personal de către ministrul român de externe. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea deplină şi activă din partea României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare a Suediei la NATO, apreciind rolul pe care Suedia îl asumă deja în beneficiul Alianţei, inclusiv în ceea ce priveşte participarea la misiunile NATO şi interoperabilitatea cu aliaţii. A arătat că România va continua demersurile de susţinere a aderării Suediei la NATO. De asemenea, s-a referit la importanţa reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, pe care o va găzdui la Bucureşti la finalul lunii noiembrie 2022, şi la care Suedia este invitată. Cei doi demnitari au subliniat importanţa unei coordonări strânse, mai ales având în vedere dinamica complexă generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile pe care aceasta le generează în plan european şi internaţional.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului suedez privind sprijinul deplin al României pentru obiectivele şi buna desfăşurare a mandatului viitoarei Preşedinţii suedeze a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2023, un mandat extrem de complex inclusiv prin prisma efectelor deosebite ale evoluţiilor recente de securitate în conexiune cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Totodată, ministrul român de externe a reconfirmat interesul pentru o cooperare tot mai strânsă cu Suedia în raport cu dosarele legate de Vecinătatea Estică a UE, în care această ţară este tradiţional implicată.

De asemenea, Aurescu a apreciat importanţa identificării unor soluţii consistente la nivelul UE pentru revitalizarea şi adaptarea Parteneriatului Estic la noile realităţi, susţinând o abordare constructivă care să răspundă aşteptărilor crescute ale partenerilor. Cei doi demnitari au agreat importanţa unui schimb de opinii cuprinzător pe aceste teme la nivelul Consiliului UE, ministrul de externe suedez apreciind iniţiativele şi efortul României în acest dosar şi fiind de acord ca Suedia şi România să coopereze apropiat în perioada imediat următoare. Dialogul dintre cei doi miniştri de externe a abordat totodată, la iniţiativa părţii române, dosarul aderării României la Spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând stadiul procesului de aderare şi demersurile aferente, inclusiv rezultatele pozitive ale vizitei voluntare derulate în România în luna octombrie 2022. În acest context, a mulţumit omologului său, care a salutat toate eforturile României în acest dosar, pentru susţinerea acordată de partea suedeză pentru adoptarea rezoluţiei recente a Parlamentului European pe subiect.

Cei doi demnitari au convenit menţinerea unui dialog activ şi constant pe toate subiectele de interes comun în perioada următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.