Ovidiu Oanţă, reporter Pro TV, a publicat vineri pe contul său de Facebook răspunsul primit din partea Ministerul Justiţiei, care i-a refuzat, fără a îi oferi detalii, acreditarea pe 2019. Ministerul Justiţiei a respins acreditarea pe 2019 şi pentru Ionela Arcanu de la Realitatea TV, a anunţat vineri jurnalista pe contul ei de Facebook.Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, scrie, vineri, pe Facebook, că în documentele de acreditare la Ministerul Justiţiei există o clauză prin care se prevede "mă angajez să respect regulile de conduită”. ”În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze”, susţine Toader. Reprezentanţii Pro TV au transmis vineri, în urma solicitării News.ro, că, prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu Oanţă şi implicit postului de televiziune, Ministerul Justiţiei refuză dreptul românilor de a fi informaţi corect, obiectiv şi bine documentat, şi au adăugat că vor analiza opţiunile pentru contestarea deciziei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Pro TV: Ministerul Justiţiei refuză dreptul românilor de a fi informaţi corect şi bine documentat. Vom analiza opţiunile pentru contestarea deciziei
CITEȘTE ȘI Toader, după respingerea acreditărilor pentru unii jurnalişti: În documentele de acreditare la MJ, există o clauză prin care se prevede "mă angajez să respect regulile de conduită”

 

- Arcanu a scris: „Am primit interzis la Ministerul Justiţiei, anul acesta. Aveţi mai jos «explicaţia» lui Tudorel Toader”.
 
Mesajul primit din partea ministerului a fost acelaşi ca în cazul jurnalistului Pro TV: „Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă, în conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”.

După ce a primit răspunsul din partea ministerului, Oanţă a scris: „Tudorel Toader îşi duce la bun sfârşit ameninţarea: Ministerul Justiţiei mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat, nu în două zile, la cererea din ianuarie, ci la două luni distanţă. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiţiei. Probabil prin sutele de intrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiţiei”.

Mesajul primit din partea ministerului a fost: „Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă, în conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”.

Punctul articolului 18 prevede: „Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”.

Într-o altă postare pe Facebook, alături de fotografii cu legitimaţiile, Oanţă a revenit: „Ministerul Justiţiei refuză nejustificat să mă mai acrediteze după ce în repetate rânduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de intrebările mele deranjante”.

Pe 4 martie, Tudorel Toader i-a avertizat pe jurnaliştii care au încercat să îi pună întrebări: „Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.