Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, din 9 iunie, fiind cu 474 mai multe decât cele organizate la scrutinul desfăşurat în urmă cu cinci ani. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Marea Britanie (104 secţii), unde sunt comunităţi mari de români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a emis, în acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr. 868/2024 publicat in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 434 / 10 mai 2024, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (9) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare şi ale art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024”, informează sâmbătă MAE.

Pentru scrutinul din 9 iunie vor fi organizate cu 80 mai multe secţii decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019 (835 de secţii de votare), cu 167 mai multe secţii decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secţii) şi cu 474 mai multe decât secţiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secţii).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cele mai multe secţii vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români: Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii), Germania (87 secţii), Franţa şi Principatul Monaco (67 de secţii), Republica Moldova (52 secţii), SUA (45 secţii), Belgia (24 secţii), Austria (17 secţii), Irlanda (16 secţii), Regatul Ţărilor de Jos (16 secţii), Danemarca (14 secţii), Canada (12 secţii).

Propunerile Misiunilor Diplomatice şi Oficiilor Consulare ale României în străinătate privind secţiile de votare care vor fi organizate în afara ţării au avut la bază atât consultările periodice cu reprezentanţi ai comunităţilor de cetăţeni români din diaspora, cât şi dinamica relocării cetăţenilor români din diaspora înregistrată în ultimii ani.

Lista secţiilor de votare din străinătate şi a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/node/64518).

MAE reaminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.