Premierul Mihai Tudose a afirmat, duminică, la Antena 3, că Guvernul nu intenţionează închiderea sau vinderea companiei Tarom, scopul controlului pe care l-a cerut Corpului de Control al primului-ministru fiind identificarea cauzelor care au dus la pierderile din ultima vreme ale companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acum mi se pare că Tarom merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. A reuşit să aibă o pierdere istorică până acum. Va trebui făcut ceva fiindcă este o companie naţională, este un simbol naţional, şi nu va fi nici închisă, nici vândută. Ea va trebui să intre pe profit şi să se dezvolte”, a spus Mihai Tudose.

El a precizat că a dispus efectuarea unui control din cauza numărului mare de angajaţi, dintre care cea mai mare parte nu este constituită de personalul navigant.

”De luni credeţi-mi, Corpul de Control al primului-ministru va avea treabă acolo fiindcă, totuşi, sunt 2000 de angajaţi. Dacă erau o mie de piloţi, era în regulă, dar sunt mai mulţi la departamente-suport, gen marketing. Piloţii produc banii, personalul navigant. Cei care zboară produc banii şi pentru cei de la sol”, a spus Tudose.

Şeful Guvernului şi-a exprimat îndoielile că pierderile companiei ar fi cauzate de condiţiile de piaţă din transportul aerian. ”Sunt companii în România, care zboară, private, lor le merge bine. La a noastră nu îi merge bine. Nu vi se pare că ceva e în neregulă?”, a spus Mihai Tudose.

Acesta şi-a pus aceeaşi întrebare şi în cazul companiilor feroviare de stat. ”Nu înţeleg, şi asta încercam să-l fac şi pe domnul ministru să mă lumineze: cum în România sunt firme de transportat marfă pe calea ferată care merg bine, fac profit, care merg pe aceleaşi şine, consumă curent tot de aici şi le merge bine? Societăţii de stat nu prea îi merge bine...”, a mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose a decis efectuarea unui control de către Corpul de Control al primului-ministru la Compania Naţională de Investiţii şi la Tarom, începând de luni, au precizat surse guvernamentale.

Mihai Tudose a mers, duminică, la Palatul Victoria, pentru a dispune efectuarea controlului începând chiar de luni.

Premierul Mihai Tudose i-a reproşat, vineri, la începutul şedinţei Executivului, ministrului Transporturilor, lipsa de perfomanţă a companiei aeriene Tarom, care a încheiat primele şase luni ale acestui an cu pierderi de peste 100 de milioane de lei, şi, de aseamenea, că reprezentanţii ministerului nu merg să monitorizeze şantierele unde sunt în desfăşurare lucrări de infrastructură.

„Avem şi cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) şi mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Transporturilor.

„Da domnule prim-ministru, aşa este”, i-a răspuns Cuc.

„Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi împreună formaţi o echipă cu care vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, i-a reporoşat Tudose.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.