Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune că întârzierea rectificării bugetare, în lipsa avizului Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), provoacă pagube majore României, el susţinând că guvernarea PSD-ALDE se desfăşoară sub un asediu continuu de un an şi opt luni, iar preşedintele Klaus Iohannis blochează funcţionarea economiei şi "această ţară". Fifor a mai spus că suspendarea şedinţei CSAT, care nu este prevăzută niciunde, este o "găselniţă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fifor a declarat, marţi seară,  la Antena 3, că tergiversarea adoptării rectificării bugetare provoacă daune majore.

''Fiecare zi de întârziere provoacă daune, provoacă pagube României şi vreau să vorbim foarte răspicat de lucrul acesta. Fiecare zi de întârziere într-o rectificare bugetară înseamnă contracte care nu se derulează, înseamnă achiziţii care nu se derulează, înseamnă spitale care se blochează, înseamnă bolnavi care îşi aşteaptă tratamentul şi mă refer la bolnavii cronici, mă refer la pacienţii diagnosticaţi cu HIV/SIDA, cu afecţiuni oncologice (...), se blochează pensii, mă refer la pensii pentru condiţii speciale de muncă, mă refer la indemnizaţiile pentru mame, la o serie întreagă de operaţiuni financiare care nu se pot derula' pentru că se aşteaptă ac rectif bugetară", a declarat Fifor.

El a susţinut că ''această guvernare PSD-ALDE se desfăşoară sub un asediu continuu de un an şi opt luni''.

''Nu a fost lună lăsată de la Dumnezeu să nu se întâmple ceva care să bată către guvernarea PSD-ALDE, astfel încât orice bună guvernare să fie îngreunată. De data aceasta nu vorbim despre o promulgare prelungită a bugetului, ci de o chichiţă legislativă. ac aviz al csat e un aviz consulataiv dat pt bug inst din sist de sig nationala, adica nu se avizează întregul buget'', a declarat ministrul Apărării.

El a afirmat că în şedinţa CSAT ministrul Finanţelor a spus că este deschis pentru reglaje la rectificarea bugetară din noiembrie şi a explicat "extrem de clar, şcolăreşte aproape". 

"A explicat (ministrul Finanţelor - n.r.) că mai există o rectificare bugetară în noiembrie şi că în orice moment pentru contracte plăţile se fac de îndată, nimeni nu se joacă cu aşa ceva. Răspunsul invariabil al ministrului Finanţelor a fost că pentru orice contract, pentru orice nevoie, Guvernul este dispus să aloce sumele necesare

Fifor a mai susţinut că suspendarea şedinţei CSAT, care nu este prevăzută niciunde, este o "găselniţă".

"Suspendarea în sine a activităţii CSAT nu este prevăzută niciunde, este o găselniţă. (...) Astăzi nimeni nu a întrebat: <oameni buni, voi stia de aici, Guvernul României, în frunte cu premierul, care este vicepreşedinte CSAT voi ce părere aveţi,  suspendăm această şedinţă până ajungem la o înţelegere sau nu suspendăm şedinţa şi stăm aici până când ajungem la o soluţie>? Nu s-a dorit lucrul acesta, s-a dorit suspendarea şedinţei (...) Nu m-am aşteptat. Mă aşteptam să găsim o atmosferă de dialog, pentru că lucrurile sunt seriose. (...) Bun, s-a tăiat bugetul la SRI, dar există spaţiu de dialog între Ministerul Finanţelor şi SRI, se pot clarifica problemele de buget. Neavizarea rectificării bugetare duce la lucruri mult mai grave în economia acestei ţări şi nu este de astăzi, este blocajul de câteva săptămâni", a mai declarat ministrul Fifor. 

El l-a acuzat pe preşedintele ţării că blochează funcţionarea economiei şi "această ţară".

"Preşedintele statului, în mom normal, trebuie să nu blocheze această ţară. Daca într-adevăr, sunt situaţii punctuale între instituţii ale statului şi Ministerul Finanţelor, acestea se rezolvă printr-un dialog punctual. Eugen Teodorovici a fost mai mult decât de deschis pentru dialog, chiar şi astăzi, de aceea cere desecretizarea stenogramei CSAT, pentru a se vedea modul în care a decurs această şedinţă, pentru că, repet, până la un punct a părut să fie o şedinţă CSAT cât  se poate de normală", a adăugat Fifor.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu s-a putut obţine consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi, prin urmare, întrucât consideră că este necesară rectificarea bugetară, a suspendat şedinţa Consiliului, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat ulterior că întârzierea aprobării rectificării creează efecte negative în economie, putând apărea blocaje şi întârzieri în acordarea de salarii în sectorul bugetar, în derularea investiţiilor, în sănătate şi în acordarea de compensaţii pentru cei afectaţi de pesta porcină.

De asemenea, Teodorovici a spus că suspendarea şedinţei CSAT nu este prevăzută în lege şi a cerut desecretizarea stenogramei pentru a vedea care a fost punctul de vedere al fiecărei structuri membre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.