Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiaţi, dar, în măsura posibilităţilor pe care le avem, autorităţile abilitate "vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca lucrurile să fie în regulă”. El a mai spus că, "din fericire pentru noi", România este mai degrabă o ţară de tranzit, însă "îşi va face datoria în această privinţă, având în vedere statutul de ţară membră a Uniunii Europene".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă România este pregătită să primească cotele de refugiaţi, ministrul şi-a exprimat încrederea că autorităţile vor face tot ce le stă în putinţă "pentru ca lucrurile să fie în regulă”.

"România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiaţi. În cadrul pricipiului solidarităţii, sigur, în măsura posibilităţilor pe care le avem, organele competente, MAI, vă pot spune cam care sunt disponibilităţile la ora actuală şi sunt convins că vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca lucrurile să fie în regulă”, a răspuns el.

Ministrul de Externe a susţinut că numărul de refugiaţi din ţara noastră este "relativ mic”, dar România îşi va face datoria de stat membru al UE.

"Din fericire pentru noi, România este mai degrabă o ţară de tranzit, numărul de refugiaţi este relativ mic, presiunea emigranţilor este pentru zona Europei centrale şi de nord. În ceea ce ne priveşte, ne vom face datoria ca ţară membră a UE”, a conchis Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, într-un interviu acordat Realitatea TV şi difuzat vineri, că România a făcut recent o ofertă de a găzdui aproape două mii de refugiaţi aflaţi acum în Grecia şi Italia.

"România şi-a exprimat solidaritatea, deşi am mers pe ideea că nu este normal să avem cote fixe (de refugiaţi-n.r.). În acelaşi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit număr de refugiaţi. Recent, am făcut o ofertă pentru 1.942 de refugiaţi din Grecia şi din Italia, pe care îi putem reloca în România. Avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de astfel de refugiaţi. Dar pe lângă aceste lucruri, vreau să vă spun foarte direct că România participă masiv la operaţiunile din Marea Mediterană pentru oprirea afluxului de refugiaţi şi salvarea celor care se încumetă la asemenea acţiuni. La nivelul UE, şi prin instituţia Frontex, şi prin operaţiunile din Marea Mediterană, România a fost unul dintre contributorii cei mai importanţi. Această contribuţie a noastră ne situează pe locul doi între ţările care nu sunt direct vizate de către migraţie", a declarat ministrul de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.