Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că România are din punct de vedere tehnic cel mai bun sistem de protecţie a frontierelor şi că problema aderării la spaţiul Schengen este de natură politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meleşcanu a declarat marţi, la Antena 3, că intrarea României în spaţiul Schengen ar asigura ţărilor din Uniunea Europeană o securitate mult mai mare decât cea care există în prezent.

“România, vă spun foarte deschis, din punct de vedere tehnic are cel mai bun sistem de protecţie a frontierelor. Deci intrarea României în spaţiul Schengen ar asigura ţărilor membre ale Uniunii Europene o securitate mult mai mare decât cea care există în prezent. De foarte multe ori, în mod deschis s-a recunoscut de către ţări foarte importante din Uniunea Europeană, cum ar fi, de exemplu, Germania sau Franţa, s-a recunoscut că sistemul de protecţie a frontierelor în România este cel mai modern sistem de protecţie la nivelul Uniunii Europene şi spun aceasta pentru că toată tehnologia care a fost folosită la asigurarea frontierelor a fost achiziţionată de către noi, în parte pe banii Uniunii Europene, în cea mai mare parte pe fondurile oferite de Guvernul român şi e tehnologie franco-germană care este mult mai dezvoltată pentru că s-a ajuns la o dezvoltare foarte rapidă şi e mai recent achiziţionată”, a afirmat Meleşcanu.

El susţine că problema care împiedică ţara noastră să intre în spaţiul Schengen este una de natură politică.

“Trebuie să recunosc cinstit că, la ora actuală, România este o ţară care îndeplineşte absolut toate criteriile tehnice pentru a fi membră a spaţiului Schengen. Problema este de natură politică. Întotdeauna în discuţiile pe care le-am avut am încercat să am argumente pe această temă spunând că sigur, evident că intrarea noastră în spaţiul Schengen ne oferă mai multe avantaje, nu neapărat pentru cetăţeni care pot călători şi acum fără probleme, nici măcar pentru problemele financiare care se rezolvă prin intermediul băncilor, ci prin cantitatea de mişcare a bunurilor şi produselor. Ori acest lucru sigur că ne avantajează pe noi, dar avantajează şi pe celelalte ţări europene dintre care multe dintre ele au deschise filiale, societăţii în România şi care în loc să ajungă, în loc să treacă frontiera care nemaifiind, fiind în spaţiu Schengen nu mai există şi să nu vedem cozi enorme de camioane de o parte şi de alta a frontierei cu Ungaria care îi afectează şi pe ei. De aceea am spus nu înţeleg de ce există această reticenţă”, a mai declarat ministrul Teodor Meleşcanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.