Preşedintele Comisiei de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel Ştefan Radu Oprea a anunţat că ministrul de Interne Marcel Vela nu s-a prezentat la audierea în comisie şi i-a transmis că este invitat marţea viitoare în Parlament, alături de ministrul de Transporturi Lucian Bode. Senatorul PSD a precizat că Vela nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisie de anchetă şi să răspundă unor întrebări care „frământă opinia publică din România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aseară am primit un telefon de la domnul ministru Vela, în jurul orei 18.00, în care mă ruga ca astăzi să nu participe la şedinţa de astăzi a Comisiei de anchetă, motivând că are o altă deplasare în ţară şi că e imperios necesar să fie prezent acolo. Eu îl rog, insist ca domnul Vela să vină în faţa Comisiei de anchetă, pentru că aşa este corect, să vină să răspundă întrebărilor deputaţilor şi senatorilor, cu atât mai mult cu cât trebuie să răspundă cu certitudine câtorva întrebări care până astăzi nu au primit răspuns. Cum ar fi, spre exemplu – de ce în ordonanţa militară nr. 7 a apărut articolul 10, care a dat dreptul curselor charter să fie operate pe aeroporturile din ţară? Cred că domnia sa, în calitate de emitent al ordonanţelor militare, e cel mai îndreptăţit să ne spună acest lucru”, a afirmat Ştefan Radu Oprea marţi la finalul şedinţei Comisiei „Sparanghel”.

El a adăugat că şi ministrul Lucian Bode va fi invitat la audiere în comisie marţea viitoare.

„Cred că nu trebuie să fie speriat, cred că nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisiei de anchetă şi să răspundă unor întrebări care frământă opinia publică din România. Săptămâna viitoare îl vom invita şi pe domnul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, pentru că încercăm să recuperăm timpul. Dacă săptămâna aceasta miniştrii din Cabinetul Orban nu au putut sau au dorit să fie prezenţi în faţa comisiei de anchetă, încercăm ca programul pe care l-am făcut cu colegii noştri din Comisia de anchetă să fie respectat”a, completat Oprea.

Şi reprezentaţi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj vor fi invitaţi la audieri în Comisie, cât şi reprezentanţii unor firme de transport, a mai anunţat senatorul PSD.



„În această săptămână am primit răspunsuri de la companiile care au făcut zboruri charter şi de la firme din România care au transportat muncitorii sezonieri către Aeroportul de la Cluj şi că a intrat în posesia unor facturi deja plătite de către asociaţii de fermieri din Germania. Suntem în posesia unor facturi şi contracte cu firme de transport din România care au intermediat şi transportat acei muncitoi sezonieri în Aeroportul de la Cluj. Vedem deja că există organizatori. Nu există o ilegalitate în această chestiune. Important este că, din ceea ce am văzut noi până astăzi, Guvernului Orban nu i-a păsat de oameni, nu i-a interesat ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care au ajuns în Aeroportul de la Cluj. Au fost peste 1.900 de oameni care s-au înghesuit într-o perioadă în care nu aveam voie să ieşim din casă decât în baza unor declaraţii. Slavă Domnului că nu s-a îmbolnăvit nimeni.”, a explicat social-democratul

Întrebat dacă au aflat membrii Comisiei de anchetă prin ce companii au ajuns oamenii de la Suceava la Cluj şi cum au reuşit să scape de poliţişti, Ştefan Radu Oprea a răspuns: Am aflat şi astfel de lucruri, însă voi prezenta activitatea de săptămâna aceasta de la Suceava atunci când ministrul Marcel Vela va binevoi să vină în faţa Comisiei de anchetă. Promit că, dacă data viitoare nu se va prezenta, voi face publice aceste documente”.

Ştefan Radu Oprea a mai precizat că va cere Birourilor permanente reunite ale Parlamentului prelungirea, cu încă 30 de zile a activităţii Comisiei de anchetă.

Comisia parlamentară de anchetă a fost înfiinţată pe 30 iunie şi îşi propune să verifice atât legalitatea deplasării a mii de  români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele în carantină, către Aeroportul Cluj Napoca, precum şi implicarea în această operaţiune a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.