Ludovic Orban a declarat miercuri, după şedinţa conducerii liberale, că mandatul PNL la negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante - Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat. Liderul liberalilor a precizat că votul dat în Biroul Permanent Naţional a fost un vot în unanimitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am prezentat o informare către colegii mei ca să desemneze candidat ca premier Florin Citu şi pe subsemnatul la Camera Deputaţilor, Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat Camera Deputaţilor. Ca atare, PNL a decis următorul mandat: În primul rând mandatul de a continua negocierile cu USR PLUS, cu UDMR şi cu grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii”, a afirmat Orban, la finalul BPN al PNL de miercuri.

El a argumentat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.
”Rămâne cu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul la şefia Camerei. În cazul în care nu se vrea această variantă, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi să nominalizeze un candidat la şefia Senatului. Candidat în această situaţie e preşedintele PNL, subsemnatul Ludovic Orban şi candidat la funcţia de preşedinte al Senatului, domnul senator Florin Cîţu. Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice şi să existe o pondere proporţională cu voturile primite, PNL având o pondere de aproximativ 55%”, a subliniat liderul liberal.
Liderul PNL a ţinut să reitereze un principiu fundamental, acela potrivit căruia fiecare partid are dreptul deplin de a-şi desemna candidaţii pentru poziţiile pe care vrea să le ocupe.
”Nicio formaţiune politică nu poate să desemneze un alt candidat care aparţine altui partid. PNL are deplină legitimitate de a-şi desemna propriii reprezentanţi pentru funcţiile de demnitate publică pe care să le ocupe”, a adăugat Orban.
Acesta s-a referit şi la  înţelegerea dintre PNL-ISR PLUS-UDMR de a nu comunica public înainte de a fi discutate lucrurile în coaliţie, despre care afirmă că nu a fost respectată.
Orban a subliniat că votul pentru mandatul de negociere a fost unanim.
”Reiterez către partenerii noştri să respectăm parteneriatul şi să evităm declanşarea unui război mediatic. Dezmint categoric orice minciună lansată pe surse de unii sau alţii. Mandatul nostru e de a negocia formarea unui Guvern cu USR-PLUS, UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale”, a afirmat el.
”În măsura în care există deschidere de toate părţile, vom putea ajunge la o formulă de guvernare comună, de care România are nevoie”, a conchis el.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.