Peste 200 de sesizări privind contravenţii şi infracţiuni au fost înregistrate în 11 ore de votare, aproape jumătate dintre acestea nefiind confirmate. Specialiştii Ministerului Afacerilor Interne fac cercetări faţă de 33 de persoane pentru 35 de posibile infracţiuni, cele mai multe fapte sesizate fiind coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului şi falsul privind identitatea, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procesul de vot s-a desfăşurat fără probleme deosebite care să afecteze climatul de ordine şi siguranţă publică. (…) În primele 11 ore de la începerea votării, au fost înregistrate 220 de sesizări, dar în urma verificărilor 97 dintre acestea nu s-au confirmat”, a spus Monica Dajbog.

De asemenea, au fost constatate 25 de fapte contravenţionale, pentru care au fost sancţionate 19 persoane. În cele mai multe cazuri a fost vorba de continuarea propagandei electorale şi apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că poliţiştii de la IPJ Vaslui au întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot după ce un bărbat ar fi votat la două secţii diferite, acesta urmând să fie audiat.

Tot în Vaslui, membrul unei secţii de vot a fost amendat cu 4.500 de lei pentru că a încercat să sfătuiască un alegător cu cine să voteze.

În judeţul Buzău, poliţiştii au primit o sesizare cu privire la faptul că un candidat a votat de două ori. Poliţiştii au efectuat cercetări în acest caz şi au constatat că, după ce şi-a exprimat votul, acel candidat a cerut preşedintelui secţiei de votare să verifice funcţionarea sistemului de prevenire a votului multiplu, fără să voteze a doua oară. Operatorul tabletei doar i-a scanat cartea de identitate, operaţiunea fiind consemnată într-un proces-verbal.

În localitatea Sighişoara din judeţul Mureş se fac cercetări referitoare la faptul că membrii biroului electoral al unei secţii de votare au transportat urna specială fără paza personalului MAI.

Poliţiştii din judeţul Dâmboviţa au efectuat cercetări după ce au fost sesizaţi de un bărbat cu dublă cetăţenie, româno-moldoveană, în legătură cu faptul că preşedintele unei secţii din Târgovişte nu i-a permis să voteze. În urma verificărilor s-a stabilit că preşedintele secţiei nu i-a permis să voteze pentru ca nu are domiciliul sau reşedinţa în Târgovişte.

Poliţiştii de la IPJ Bistriţa-Năsăud au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor după ce au fost sesizaţi că doi cetăţeni ar fi oferit băuturi alcoolice unui grup de persoane pentru a vota un anumit partid.

Tot în judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au întocmit dosare penal pentru tentativă de fraudă la vot şi complicitate la tentativă de fraudă la vot, după ce un alegător a primit de la membrul unei comisiei de votare două buletine pentru alegerea Senatului şi unul pentru alegerea Camerei Deputaţiilor. Alegătorul a fost oprit înainte să introducă buletinele în urnă, a precizat Monica Dajbog.

Poliţia Capitalei efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot de către o femeie care intenţiona să voteze cu un act de identitate nul.

De asemenea, se fac cercetări ca urmare a sesizărilor depuse de formaţiunile politice cu privire la săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor de către alţi competitori electorali, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.