Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă reluarea, începând cu luna mai 2021, urmare a deciziei în acest sens a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a Programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Obiectivul principal al acestui Program – care va fi relansat într-o primă etapă în format VTC, urmând ca în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice să fie reluate şi întâlnirile în format fizic – îl reprezintă promovarea, prin sesiuni de dialog direct al conducerii Departamentului Consular din MAE cu reprezentanţii comunităţilor şi mediului asociativ românesc din străinătate, a informaţiilor complete şi corecte cu privire la gama de servicii consulare pe care cetăţenii români le pot solicita prin intermediul platformei E-Consulat, precum şi, în general, cu privire la identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul comunităţilor româneşti şi la liniile de acţiune prioritare privind reforma serviciilor consulare, profesionalizarea şi eficientizarea activităţii consulare”, a transmis, marţi, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, planul de reformă consulară lansat de MAE se concentrează pe următoarele paliere: extinderea şi modernizarea reţelei consulare; implementarea noii proceduri pentru consulatele itinerante (mobile); eficientizarea activităţii consulare prin măsuri de digitalizare, debirocratizare şi degrevare; modernizarea şi eficientizarea serviciilor de call-center şi a portalului www.econsulat.ro; încadrarea corespunzătoare cu personal a oficiilor consulare şi consolidarea pregătirii profesionale a lucrătorilor consulari. Obiectivul procesului de reformă este facilitarea accesului cetăţenilor români la serviciile consulare şi îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de procesare a acestora, precum şi menţinerea unor standarde înalte în activitatea de lucru cu publicul şi a unei conduite ireproşabile în toate situaţiile.

”Demersul reluării Programului ”Dialog cu diaspora pe teme consulare” vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse de criza sanitară asupra activităţii consulare”, a mai transmis MAE.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de  ”Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reşedinţă/circumscripţia consulară. De asemenea, fiecare reuniune include şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanţii MAE şi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare oferă comunităţilor şi mediului asociativ românesc informaţii şi clarificări cu privire la activitatea desfăşurată în statele de reşedinţă.

Întâlnirile se vor realiza bilunar în următoarele state: Republica Federală Germania, Republica Austria, Regatul Belgiei, Confederaţia Elveţiană, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova,  Republica Italiană, Statul Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Statul Qatar, Regatul Haşemit al Iordaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Regatul Spaniei, Republica Portugheză, Republica Turcia, Republica Cipru, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, fără a fi exclusă extinderea sa şi la alte state.

Prima reuniune din cadrul Programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare” pe teme consulare va avea loc în cursul lunii mai 2021, cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Republica Federală Germania.

Programul ”Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în 2015, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. În perioada 2015-2018 au avut loc aproape 20 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană,  Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză şi Regatul Spaniei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.