Ministerul de Externe anunţă, miercuri seară, că a primit în cursul zilei ”notă verbală” referitoare la ”acţiuni nefondate” prin care s-ar fi încălcat ”drepturile sociale şi de proprietate” ale unor cetăţeni ruşi. Ministerul a încercat să afle informaţii suplimentare pentru a remedia situaţia la care se face referire, însă ambasada nu a oferit detalii pentru identificarea cazurilor la care se face referire. În acest context, MAE apreciază că acţiunea Ambasadei Rusiei este de natură să inducă în eroare opinia publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE)confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acţiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale şi de proprietate” ale unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse rezidenţi în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea şi prevenirea acestor acţiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest”, a transmis, miercuri seară, Ministerul de Externe.  

Sursa citată a precizat că, întrucât Nota verbală respectivă nu conţinea niciun fel de informaţie concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federaţiei Ruse, în dimineaţa zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înţelegerea situaţiei şi la stabilirea eventualelor demersuri necesare.  

”Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE. Distinct de cazul de faţă, MAE informează că a primit anterior, prin Notă verbală a Ambasadei Federaţiei Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistraţi în Federaţia Rusă, în tranzit din Ucraina spre terţe destinaţii. În acest caz, conform practicii obişnuite, MAE a informat prompt autorităţile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare şi acordarea întregului sprijin. În concluzie, MAE nu deţine date concrete despre situaţia semnalată de Ambasada Federaţiei Ruse”, a mai precizat ministerul.  

Instituţia consideră că ”demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali şi fără oferirea de exemple concrete şi probe care să susţină afirmaţiile în cauză, precum şi menţionarea lui în mass-media de către reprezentanţii misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică”.  

”MAE reaminteşte că Nota verbală reprezintă modalitatea obişnuită şi cea mai larg utilizată de purtare a corespondenţei diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate şi ministerul afacerilor externe al statului acreditar”, a mai transmis MAE. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că această abordare a Federaţiei Ruse este una incorectă. 
 
“Am primit această notă verbală, dar nu este o notă verbală de protest, aşa cum a anunţat Ambasada Rusă. Am încercat să aflăm de la Ambasada Federaţiei Ruse care sunt cazurile concrete în care s-au produs astfel de încălcări pentru că în mod firesc când există astfel de cazuri e datoria noastră să semnalăm autorităţilor competente care să le investigheze şi dacă este nevoie să le sancţioneze. (...) În cazul de faţă este vorba doar despre o acuzaţie fără temei. O astfel de acuzaţie fără temei, care este lipsită de orice elemente concrete sau de elemente de probă, nu este altceva decât o încercare de a induce în eroare opinia publică. Este o abordare incorectă”, a afirmat ministrul de Externe.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.