Ministerul Afacerilor Externe alută celebrarea, luni, a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. MAE foloseşte această ocazie pentru a sublinia locul esenţial ocupat de mass-media libere şi pluraliste în ansamblul bunei funcţionări a societăţilor democratice şi incluzive. Garantarea libertăţii de exprimare şi de informare, a libertăţii presei, a siguranţei şi independenţei jurnaliştilor reprezintă principii faţă de care România rămâne profund ataşată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În contextul intensificării intimidărilor şi atacurilor la adresa jurnaliştilor şi a altor profesionişti din domeniul media în mai multe state şi regiuni de pe glob, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea faţă de toţi cei care contribuie la informarea corectă şi relevantă a opiniei publice, condamnând totodată orice fel de acte arbitrare de violenţă şi represiune îndreptate împotriva acestora. De altfel, tema aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite / UNESCO cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei din acest an, «Informaţia ca bun public», vizează transformarea comunicării şi informării de masă prin noile tehnologii şi impactul acestor schimbări asupra drepturilor omului, democraţiei şi dezvoltării durabile. Etica, responsabilitatea şi transparenţa trebuie să primeze în producţia şi distribuţia de conţinut jurnalistic, iar alfabetizarea media a cetăţenilor să devină o prioritate pentru statele lumii, recomandă UNESCO”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

MAE se alătură comunităţii internaţionale în celebrarea libertăţii presei, în toate formele sale, tradiţionale sau digitale, în apărarea reperelor jurnalismului independent şi imparţial şi în combaterea propagării discursului instigator la ură şi dezinformării prin canelele media, mai indică sursa citată.

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO din 1991. Marcarea acestei zile aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, componentă fundamentală a drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.