Ministerul Afacerilor Externe a preluat, pentru o perioadă de un an, preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Afacerilor Interne. Funcţia de preşedinte al CNDIU este exercitată în acest interval de către secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe durata mandatului său, MAE va acţiona pentru o valorificare cât mai eficientă a atribuţiilor CNDIU ca for interinstituţional de dezbatere şi cooperare în domeniu, în sensul promovării de măsuri sau politici naţionale menite a asigura respectarea în plan intern a normelor de drept internaţional umanitar, arată comunicatul de presă al MAE. 

Totodată, MAE îşi propune să încurajeze racordarea tuturor instituţiilor naţionale competente la iniţiativele şi dezbaterile relevante la nivel internaţional, luând în considerare inclusiv actualitatea subiectelor de drept internaţional umanitar în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Ca obiective specifice, MAE are în vedere finalizarea procesului de elaborare a unei noi Strategii naţionale de aplicare a dreptului internaţional umanitar şi continuarea demersurilor de diseminare a primului raport voluntar privind aplicarea dreptului internaţional umanitar la nivel naţional, în sprijinul creşterii gradului de conştientizare cu privire la importanţa acestor norme la nivelul administraţiei publice, al decidenţilor politici şi al societăţii româneşti în ansamblul său, mai indică sursa citată.

Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar este un organ consultativ al Guvernului, înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr. 420 din 29 martie 2006 şi reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie, pe bază anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, la nivel de secretar de stat.

Conform sursei menţionate, printre atribuţiile CNDIU, se află: examinarea măsurilor necesare la nivel naţional în vederea aplicării şi prevenirii violării normelor de drept internaţional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaţionale la care România este parte; urmărirea transpunerii în legislaţia internă a normelor de drept internaţional umanitar; emiterea de avize consultative cu privire la proiecte de acte normative relevante; recomandarea ratificării instrumentelor juridice internaţionale din acest domeniu; analizarea rapoartelor anuale privind stadiul măsurilor de aplicare a dreptului internaţional umanitar, care sunt întreprinse de instituţiile reprezentate în CNDIU, precum şi cu privire la activităţile pe care le desfăşoară în calitate de organ consultativ al Guvernului; promovarea activităţilor de diseminare a informaţiilor privind dreptul internaţional umanitar; colaborarea cu comisiile naţionale din alte state şi cu instituţiile internaţionale de profil.

Ca realizare recentă a CNDIU, este de semnalat elaborarea la nivelul Comisiei, cu sprijinul tuturor membrilor săi, a primului raport voluntar privind stadiul implementării de către Romania a obligaţiilor din sfera dreptului internaţional umanitar şi adoptarea acestuia, la 18 iunie 2021, de către Guvernul României. Documentul redă o imagine de ansamblu a cadrului normativ relevant şi a sistemului intern de asigurare a respectării acestuia, având ca pilon central Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.