Europarlamentarul Monica Macovei scrie, pe Facebook, că ea, ca ministru al Justiţiei, a decis să nu primească note de la SIPA, aşa cum au făcut predecesorii ei, care nu au luat nicio măsură împotriva Serviciului. Precizările vin după ce şeful UNJR, Dana Gîrbovan, a întrebat-o pe fostul ministru de unde avea informaţii din arhiva SIPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. (...) Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupţie sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru şi ministrul decidea ce face cu ele", scrie Macovei.

Ea se întreabă, "retoric", de ce toţi miniştrii care au precedat-o la Justiţie au primit aceste informări, dar nimeni nu a decis, până la ea, desfiinţarea SIPA. "Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aş fi sustras documente, sau că aş fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Şi n-am avut niciun interes, decât să-l desfiinţez tocmai ca o măsură de independenţă a justiţiei", a mai spus ea.

Preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, îi adresează fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care a decis în 2006 desfiinţarea SIPA/DGPA, o serie de întrebări cu privire la declaraţiile publice făcute de europarlamentar, dorind să afle de unde ştia Macovei informaţiile din arhiva SIPA şi că instituţia folosea magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi. Disputa vine după un schimb de replici între cele două, pe tema controverselor în privinţa lui Victor Ponta şi a posibilei sale legături cu SIE.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale". Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, spune că susţine acest demers, care trebuie însă făcut în mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor.

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.