Premierul Ludovic Orban a susţinut un discurs la reuniunea plenară a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în care a a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însuşirea constantă şi promovarea activă a standardelor şi valorilor OCDE, ţara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizaţiei. Şeful Executivului a avut, în contextul vizitei oficiale efectuate la Paris, o întrevedere marţi cu Secretarul General al OCDE Angel Gurria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întrevederea bilaterală cu Secretarul General al OCDE Angel Gurria, premierul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă

Premierul a evidenţiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu ţara noastră. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceştia au evidenţiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare şi au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens. 

Prim-ministrul a evocat, în discursul susţinut la reuniunea plenară, cooperarea consolidată a României cu OCDE şi participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizaţiei. El a subliniat adoptarea a 47 de instrumente juridice şi solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanţă, egalitatea de gen şi instituţiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menţionat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licenţiere, a strategiei naţionale pentru pieţele de capital, precum şi  includerea României în ediţia 2021 a documentului „Governance at a Glance”.

Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că România este un susţinător ferm al principiului multilateralismului şi al organizaţiilor fundamentate pe principiul ordinii internaţionale bazate pe reguli. Acesta a evidenţiat necesitatea adaptării instituţiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19. 

Premierul „a menţionat priorităţile cuprinse în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă pe care Guvernul României îl pregăteşte pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă. Şeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiţii în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie şi tranziţie ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educaţie, protecţie socială şi cercetare-inovare”, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.