Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, se află în perioada 25-26 aprilie într-o vizită în statul Israel, la invitaţia premierului Benjamin Netanyahu, conform unui memorandum adoptat de Biroul Permanent al Camerei.
În cadrul vizitei, Dragnea va avea convorbiri cu premierul israelian, în contextul aniversării în 2018 a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-israeliene, precum şi a 70 de ani de la declararea independenţei statului Israel.
Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat suportarea cheltuielilor pentru transportul internaţional, cazarea, diurna, asigurări de sănătate şi contra accidentelor şi a cadourilor simbolice, potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camarei.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Şi premierul Viorica Dăncilă face, miercuri şi joi, o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, urmând să aibă întrevederi cu premierul israelian, precum şi cu preşedintele Reuven Rivlin, cu liderul opoziţiei din Knesset, Isaac Herzog şi cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.
Din delegaţia care o însoţeşte face parte şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, conform anunţului făcut miercuri de MAE.
Aceste vizite au loc în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară la Antena 3 că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.
Administraţia prezidenţială a transmis, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că a avut astăzi o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.
Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuţiei telefonice "destul de lungi" pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme.
"O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă", a afirmat Iohannis, avertizând că "cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes".

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.