Liderul grupului UNPR din Senat, Haralambie Vochiţoiu, a declarat, luni, că, în acest moment, schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu este ”un subiect” şi o prioritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut după şedinţa grupului UNPR din Senat şi după o discuţie pe care Haralambie Vochiţoiu a avut-o cu senatorii PNL. 

”Astăzi, în acest moment când vorbim, schimbarea lui Tăriceanu nu este un subiect pentru noi”, a declarat Haralambie Vochiţoiu. 

El a precizat că a avut discuţii cu colegii senatori dar şi cu liderul UNPR, Valeriu Steriu, pe acest subiect. 

”În acest moment, aşa cum am mai spus-o, această discuţie nu este procuparea UNPR. Poziţia domnului Tăriceanu nu va fi pusă în discuţie nici astăzi, nici săptămâna aceasta. Noi suntem preocupaţi de un rezultat cât mai bun la alegerile locale”, a ţinut să menţioneze Vochiţoiu. 

El a adăugat că ”această discuţie nu aparţine UNPR, iar partidul nu este preocupat de schimbarea din funcţie a lui Tăriceanu”. 

Întrebat ce va face UNPR dacă se va ajunge la un vot în Senat, Haralambie Vochiţoiu a răspuns: ”Dacă se va ajunge, vă promitem că vă ţinem la curent şi veţi fi primii care vor afla. Deocamdată, nu avem o prioritate şi nu este o miză pentru noi preşedinţia Senatului”. 

Despre faptul că această discuţie a apărut la Congresul UNPR, liderul progresiştilor a menţionat că ”un partid este un mediu propice pentru dezbateri”. 

”Şi Parlamentul este un mediu de dezbateri, dar vă repet, în acest moment, pentru noi, pentru UNPR, nu e o miză. Dacă la un moment dat celelalte forţe politice, PSD, PNL, UDMR vor pune în discuţie aşa ceva, vom fi prezenţi. Suntem a treia forţă politică, contăm în Parlament, dar nu vrem să facem din această poziţie un şantaj la alt partid din Parlament”, a arătat Vochiţoiu. 

Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a declarat, luni, pentru News.ro, că, dacă parlamentarii UNPR renunţă la demersul de revocare din funcţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, atunci liberalii nu au posibilitatea, din punct de vedere aritmetic, să fnalizeze acest demers, astfel că aşteaptă o decizie a progresiştilor.

”Noi am iniţiat demersul de strângere de semnături pentru demiterea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, în condiţiile în care UNPR, la Congresul pe care l-a avut recent, a lansat pe piaţă această temă. Deci practic, noi susţinem acest demers. Am stâns semnături, însă nu putem face acest lucru dacă UNPR nu s-a decis încă. (...) E nevoie de o majoritate în Senat”, a spus Popa. 

El a precizat că este nevoie de minimum 55 de semnături pentru a porni acest demers de schimbare din funcţie a lui Tăriceanu, şi în al doilea rând, este nevoie de un vot în Biroul Permanent, unde se depune cererea de revocare.

”Avem 4 din 13 membri în Biroul Permanent, pentru situaţia în care se ia în discuţie, şi Biroul Permanent trebuie să decidă dacă pune cererea pe ordinea de zi. Dacă se ajunge la vot, în plen, pentru revocare este nevoie de un minim de 82 de senatori. Apelăm la aritmetică. În condiţiile în care UNPR renunţă la această acţiune, nu avem suficiente voturi pentru a duce la sfârşit acest demers”, a mai afrmat Popa. 

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că în reuniunea conducerii Senatului nu s-a discutat despre o posibilă revocare din funcţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, el spunând că acesta este ”în regulă” şi nici nu se impune, în acest moment, la finalul mandatului actualului legislativ, o astfel de schimbare.

”Nu este un subiect care să se fi discutat în Biroul Permanent al Senatului, Dacă va fi actual, sau când vor dori, vor veni cu el în Biroul Permanent”, a spus Ioan Chelaru, întrebat dacă în şedinţa conducerii Senatului s-a discutat despre cererea de schimbare din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Potrivit unor surse parlamentare, grupul parlamentar al UNPR de la Senat urmează să decidă, luni, dacă se va alia demersului liberalilor de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Deşi liberalii, prin vocea copreşedintelui Alina Gorghiu, anunţaseră de săptămâna trecută că au strâns semnăturile necesare pentru a depune cererea de revocarea a lui Tăriceanu de la şefia Senatului, în şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni nu s-a depus această cerere. 

PSD a anunţat, prin liderul Liviu Dragnea, că nu este de acord cu schimbarea lui Tăriceanu din funcţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.