Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, i-a trimis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care propune ca subiectul Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş să fie discutat la următoarea şedinţă a CSAT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea susţine că autostrada este vitală pentru întreaga regiune a Moldovei, iar din cauza Guvernului proiectul este blocat.

"Vă propun să aveţi în vedere o soluţie concretă pentru acest proiect vital pentru întreaga regiune a Moldovei şi pentru România: introducerea autostrăzii Moldova - Transilvania (Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni) ca subiect de discuţie în cadrul următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", afirmă liderul filialei municipale Iaşi a PNL, Marius Bodea, în scrisoarea adresată şefului statului.

Liberalul ieşean afirmă că există bani europeni pentru realizarea proiectului, lucru confirmat şi de comisarul pentru Dezvoltare Regională Corina Creţu, însă Guvernul nu îi accesează.

"Patru milioane de locuitori din regiunea de Nord-Est sunt condamnaţi la sărăcie şi izolare economică. Lipsa autostrăzii Moldova - Transilvania (Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni) a dus întreaga regiune la o situaţie catastrofală din punct de vedere social şi economic. În Parlament, alături de alţi colegi, am iniţiat şi, ulterior, am votat în cadrul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură un Proiect de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş - Autostrada Unirii. Acesta urmează să ajungă şi în plenul camerei decizionale, însă chiar şi adoptat în cele din urmă nu avem o garanţie certă a implementării sale, Guvernul având la îndemână instituţia şi obişnuinţa abuzului de Ordonanţe de Guvern pentru prorogarea legilor", mai spune Marius Bodea în scrisoarea trimisă preşedintelui României.

Potrivit lui Marius Bodea, locuitorii din regiunea de nord-est câştigă cu 40 la sută mai puţin decât media naţională, în timp ce investiţiile străine sunt "insignifiante".

"Stimate Domnule Preşedinte, autostrada Moldova-Transilvania este amplasată pe culoarul TEN-T Core Network, la fel ca autostrada Sibiu-Piteşti. Autostrada Moldova-Transilvania conectează două state membre ale Uniunii Europene, România şi Ungaria, cu doi vecini importanţi, Republica Moldova şi Ucraina. În condiţiile geopolitice actuale tensionate din vecinătatea estică a Uniunii Europene, Excelenţa Voastră aţi afirmat public sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei. Realizarea autostrăzii Moldova-Transilvania este un proiect convergent nu doar cu interesul naţional (legarea regiunilor istorice ale României şi reducerea decalajelor economice dintre acestea), ci şi cu politica de vecinătate a României şi a Uniunii Europene”, mai afirmă deputatul Marius Bodea.

El precizează că, după "multiplele eşecuri" ale Guvernului, sentimentul locuitorilor din Moldova este că "numai Preşedintele României, în limitele competenţelor sale constituţionale, mai poate ajuta acest proiect".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea cu o delegaţie a asociaţiilor "Moldova Vrea Autostradă", "Împreună pentru A8" şi "Pro Infrastructura", că, în pofida susţinerii Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.

Reprezentanţii celor trei asociaţii i-au înmânat preşedintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acţiunilor societăţii civile, corespondenţa cu autorităţile responsabile, dar şi aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.