Liderul PLUS Dacian Cioloş susţine marţi o conferinţă de presă pentru a oferi explicaţii legate de înfiinţarea partidului şi a răspunde criticilor provocate de declaraţiile sale după ce istoricul Marius Oprea a susţinut că unul dintre avocaţii care au ajutat la înregistrarea "PLUS" este secretar general al partidului şi fiul lui Alexandru Iordache, fost maior de Securitate şi coordonatorul anchetei penale împotriva sa, în 1988.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Oprea a scris, într-un articol: „Toţi fondatorii (PLUS - n.r.), aşa cum apar pe site-ul Tribunalului Bucureşti sunt de la Casa de avocatură „Iordache & Partners”, fondată în 1992 de Alexandru Iordache, personaj care mi-e mai cunoscut mie, lui Caius Dobrescu şi Sorin Matei drept ”maiorul Alexandru” de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuşi în vara anului 1988. Secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloş este Iordache Adrian Alexandru (”managing partner” la „Iordache Partners”) şi fiul fostului nostru anchetator, ”maiorul Alexandru”, de la Serviciul de anchete penale al Securităţii Municipiului Bucureşti. Preşedintele partidului este o anume Daneş Raluca Florina (senior associate la firmă) şi vicepreşedinte este Iordache Iulia (soţia secretarului general şi nora lui Alexandru Iordache). Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii condus de Dacian Cioloş a fost înfiinţat, aşadar, ca partid de familie al fostului meu anchetator de la Securitate”.

Marius Oprea susţine că Alexandru Iordache este „eminenţa cenuşie” din spatele partidului fostului premier.

În replică, Dacian Cioloş a scris vineri pe pagina sa de Facebook: „Articolul care a apărut astăzi va ajuta PLUS să fie mai bun, deşi nu are nicio legătură cu jurnalismul. Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este şi afirmaţia că ar exista o eminenţă cenuşie în spatele meu. Nu am judecat şi nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcţie de rudele lor, ci în funcţie de faptele lor”.

„În mod ironic, „jurnalistul” care semnează atacul de astăzi are acelaşi nume de familie ca unul dintre cei mai controversaţi oameni politici din România. Având în vedere cât de mulţi români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puţin o legătură între oricare dintre noi şi Securitate", este însă declaraţia care a provocat critici pe Facebook.

Într-un interviu pentru Press One, Cioloş a încercta să-şi explice afirmaţia: "E o interpretare greşită a ceea ce am spus. Regret interpretarea care s-a făcut la ceea ce am scris. N-am vrut deloc să spun acest lucru şi îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva. Îmi cer sincer scuze, regret lucrul acesta! Departe de mine intenţia de a spune că oricine poate să fie asociat cu Securitatea. Ceea ce voiam să spun este că e regretabil să ajungem în situaţia de a putea învinovăţi pe oricine pentru că are în familie sau a cunoscut la un moment dat pe cineva care a avut legătură cu Securitatea sau care a dat declaraţii la Securitate − şi de aici să tragem concluzia că, iată, Adrian Iordache, pentru că tatăl lui a avut o legătură cu Securitatea, trebuie să fie condamnat pe viaţă pentru asta".

O altă declaraţie din interviu a provocat însă noi controverse: "Dacă în spatele nostru ar fi fost Securitatea sau serviciile de informaţii, aşa cum se spune, credeţi că ne-ar fi lăsat să ne compromitem?".

Ulterior, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a răspuns şi el acuzaţiilor lui Marius Oprea,  precizând că au apelat la sprijinul acestora după ce timp de nouă luni au fost împiedicaţi să îşi înregistreze propriul partid. Voiculescu menţionează că aceştia sunt oameni cu CV-uri serioase în domeniul privat, care erau copii la revoluţie şi că cei din Plus nu au ştiut cine sunt părinţii avocaţilor, pentru că nu obişnuiesc să facă dosare. "Nu ne-am pus niciodată problema şi nici nu ne-o vom pune de acum încolo să întocmim dosare de cadre pentru oamenii care vor să ni se alăture sau să ne ajute", declară Vlad Voiculescu, subliniind că nu a existat niciodată intenţia de a se ascunde de public, ci de " caracatiţa PSDALDE-ului, coaliţie ticsită de foşti şi actuali securişti, continuatoare a PCR".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.