Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că declaraţiile lui Călin Georgescu, propus preşedinte de onoare al AUR, privind elogierea lui Corneliu Zelea Codreanu, sunt extrem de grave şi reprezintă un îndemn la violenţă politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Muraru a reacţionat, pe site-ul alexmuraru.ro, la afirmaţiile lui Călin Georgescu, întrebând "ce ar spune membrii şi simpatizanţii AUR dacă ar şti că noul preşedinte de onoare consideră un criminal odios, care a omorât cu mâinile lui un om şi a comandat alte sute de asasinate, drept erou naţional?"

"Condamn public declaraţiile celui propus a fi preşedinte de onoare al AUR! Declaraţiile făcute la un post de televiziune, de elogiere a unui asasin dovedit, Corneliu Zelea Codreanu, fondator şi lider ideologic a unei grupări politice teroriste – Garda de Fier – care a produs crime odioase – sunt extrem de grave şi reprezintă un îndemn la violenţă politică, la reabilitarea unui fel de neacceptat de a face politică şi o încercare evidentă de revizuire istorică. Prin aceste afirmaţii, se continuă efortul celor de la AUR de a inversa valorile, de a murdări şi prejudicia adevăraţii eroi ai istoriei României, iar aceştia sunt înlocuiţi în viziunea lor cu criminalii de război şi liderii mişcărilor paramilitar-fasciste", susţine deputatul liberal, Alexandru Muraru.

El adaugă că asemenea afirmaţii "dovedesc şi mai mult că aderenţa la această formaţiune extremistă se bazează pe un consens al conducerii sale (lucru dovedit în numeroase ocazii), unde promovarea persoanelor fie condamnate, fie dovedit promotoare a asasinatului politic, a genocidului, a urii etnice şi religioase, reprezintă o misiune de prim ordin politic".

 

"Un partid politic are oficial această misiune astăzi, de a reabilita Mişcarea Legionară, pe liderii săi şi regimurile care au dus România la genocid şi catastrofă. Ei nu doar că nu se disociază de aceste mişcări şi de aceste nume sinistre, dar este evident că promovarea acestei strategii este din ce în ce mai prezentă: aceea de a obişnui publicul cu ideea potrivit căreia criminalii de război şi asasinii sunt de fapt eroi! Discursul delirant pro-legionar, de preamărire a unor nume care au declanşat uciderea a sute de oameni nevinovaţi este de neacceptat pentru România anului 2022!", precizează deputatul PNL, Alexandru Muraru.

Preşedintele de onoare propus de AUR, Călin Georgescu, afirmă, după ce i-a plasat pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu între eroii neamului, că "toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune". "Istoria a fost mistificată", susţine Georgescu, precizând că este rolul istoricilor să dovedească acest lucru.

Întrebat luni seară, la Antena 3, dacă nu se teme că este izolat, pe plan intern şi extern, când îi plasează între eroii neamului pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu, Călin Georgescu a răspuns: "Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul şi dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (...) mai trebuie menţionat că istoria a fost mistificată".  

Călin Georgescu a mai afirmat: "Cred că este bine să păstrăm un echilibru. Istoria este a noastră, au fost şi fapte bune au fost şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să dovedească acest lucru şi este treaba lor, nu e treaba noastră. Din punctul meu de vedere, faţă de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun că sunt parte din istoria noastră şi rămân în istoria noastră naţională".  

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.