Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care parlamentarii au dezincriminat conflictul de interese în cazul persoanelor angajate la birourile parlamentare cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a fost iniţiat pentru a repara un vid legislativ în cazul angajaţilor al căror contract de muncă a fost desfăcut automat la finalul unui mandat al Legislativului şi care nu mai puteai fi reangajaţi pentru că intrau sub incidenţa articolului din Codul penal privind conflictul de interese.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Parlament pe 8 martie, cu 275 voturi „pentru” şi 22 de „abţineri”.

Vicepreşedintele Comisiei privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Adriana Săftoiu, a explicat, pentru News.ro, măsura.

„Este doar modificarea aceea care prevede că nu e conflict de interese. E un aviz favorabil. Amendamentul asta spune, că nu e un conflict de interese ca eu să păstrez un angajat chiar dacă a lucrat cu mine cinci ani”, a precizat Adriana Săftoiu, întrebată dacă s-a dat un raport favorabil propunerii care prevede că nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Patru deputaţi au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care prevede că nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care aleşii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Mai exact, la articolul 32, după alineatul 12 se introduce un nou alineat care va avea următorul cuprins: „Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.