Preşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol a declarat, marţi, la Parlament, despre proiectul de lege care privind incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul transpune în legislaţia românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal şi că Guvernul din care făcea parte şi USR, anul trecut, a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Deputaţilor a adoptat luni, în calitate de for decizional, un proiect de Lege pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care prevede că incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Potrivit proşedintelui comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, proiectul transpune în legislaţia românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

În plenul de luni, proiectul a fost votat cu 194 de voturi pentru, 76 contra, 8 abţneri şi un deputat nu a votat. 

Laura Vicol a afirmat, marţi, la Parlament că iniţiativa legislativă a ajuns pe rolul plenului Parlamentului în februarie anul trecut, când din guvern făcea parte şi USR.

”Este o iniţiativă, aşadar, din partea Guvernului în care s-a solicitat transpunerea unei decizii-cadru. Aşadar, Comisia Europeană a solicitat, printr-o adresă, transpunerea unei decizii-cadru în legislaţia românească. Guvernul din care făcea parte şi USR, a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului, iniţiativa legislativă a trecut, dacă nu mă înşel, în mai, de plenul Parlamentului. Domnul preşedinte Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională şi a câştigat, iar legea s-a întors în Parlament, anul trecut, a fost adoptată de către Senat şi ulterior a ajuns la noi, în Comisia juridică din Camera Deputaţilor”. a spus Laura Vicol. 

Ea a precizat că amendamentul "de care s-a făcut vorbire în mod greşit, legat de numele său, este un amendament adoptat la Senat şi promulgat în această lege", iar ”în amendamentul respectiv din Senat se afla o expresie neconstituţională, pentru că era impredictibilă.

”Se lăsa un cadru larg unor interpretări lăsate liberului arbitru, prin care omul putea să fie sancţionat pentru ceva ce poate nu a gândit. Prin acea expresie, pe care eu am considerat, cu riscul de a fi întoarsă această lege din nou, la CCR, că cetăţeanul român nu este protejat, că se lasă un loc liber interpretărilor, care ar putea prejudicia libertatea presei în primul rând, prin acea expresie, şi am eliminat-o din amendament. Ce aţi văzut dumneavoastră, cu toţii, numele meu trecut în amendament, nu a făcut altceva decât să scoată o expresie dintr-un amendament deja adoptat. Nu este amendamentul  Laura Vicol, nu este un amendament pe care eu l-am propus, nu este un amendament pe care eu l-am introdus, dimpotrivă", a explicat deputatul PSD. 

Social-democrata a menţionat că tot ceea ce scrie în acel amendament face parte din Directiva-cadru solicitată de Comisia Europeană în vederea transpunerii în legislaţia românească şi a menţionat că intram în procedură de infrigement dacă nu respectam exact textul Directivei-cadru. 

”Am fost obligaţi, practic, să transpunem această Decizie-cadru în legislaţia românească. Până la urma urma urmei, cred că trebuie să ne respectăm pe toţi între noi, să respectăm libertatea presei, dar trebuie să fim în egală măsură atenţi şi la tot ceea ce spunem", a mai arătat Laura Vicol. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.