Preşedintele Klaus Iohannis salută anunţul SUA referitor la suplimentarea prezenţei militare în România, apreciind că această decizie este ”o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României”. Şeful statului îşi exprimă speranţa că această decizie va avea un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în ţara noastră începând cu această lună. Acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de Preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022”, a transmis, miercuri, Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă. 

Instituţia precizează că ”această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică”.  

”Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă. Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.  

Potrivit documentului citat, ”decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră”.  

”Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate”, se mai arată în document.  

Preşedintele american Joe Biden a aprobat în mod oficial o desfăşurare suplimentară de trupe în Europa de Est, anunţă CNN. Informaţia a fost confirmată ulterior într-o conferinţă de presă la Pentagon, desfăşurarea de trupe urmând să aibă loc în ”zilele următoare”, inclusiv în România, unde urmează să sosească 1.000 de militari. Secretarul de presă al Pentagonului John F. Kirby a precizat că prezenţa acestor forţe nu va fi permanentă. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.