Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Lituaniei, aflat în vizită oficială la Bucureşti, că România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii iar o preocupare comună este şi atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În ceea ce priveşte tematica energetică, România şi Lituania susţin eliminarea dependenţei energetice a Uniunii. O preocupare comună este şi atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie asupra consumatorilor şi vom continua dialogul referitor la măsurile necesare pentru protejarea cetăţenilor europeni”, a spus şeful statului în declaraţia de presă comună. 
 
Klaus Iohannis a mai spus că a discutat şi despre valoarea adăugată a formatelor regionale la care participă România şi Lituania.
 
”Trebuie să aprofundăm cooperarea în formatul Bucureşti 9, care, în actualul context de securitate, îşi dovedeşte, mai mult ca niciodată, valoarea, iar Summitul B9 pe care îl voi găzdui la Bucureşti, în iunie, va oferi oportunitatea întăririi coordonării în pregătirea Summitului NATO de la Madrid”, a afirmat preşedintele. 
 
Klaus Iohannis a mai spus că, în egală măsură, a evidenţiat că Iniţiativa celor Trei Mări are implicaţii strategice multiple: are potenţialul evident de a întări securitatea energetică, de a dezvolta infrastructura de transport, inclusiv sub aspectul mobilităţii militare, dar şi de a spori securitatea cibernetică.
 
”În context, am reiterat importanţa pe care România o acordă realizării proiectelor de interconectare Rail2Sea şi Via Carpathia”, a completat şeful statului. 
 
”Referitor la cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, am reiterat faptul că România sprijină pe deplin integrarea lor în Uniune.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.