Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă există vreun risc ca parcursul pro-european al Republicii Moldova să aibă de suferit din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care şi-a pus amprenta şi pe acest stat, că nu are semne că abordarea pro-europeană, pro-reformă a Moldovei se va schimba, ci dimpotrivă. „Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul proeuropean, democratic şi pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine şi nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăţi îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic şi Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea proeuropeană. Moldova are o preşedintă şi o majoritate parlamentară proeuropeană, pro-reforme. Noi suntem bucuroşi şi încurajăm această cale proeuropeană şi pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm. Îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete – energie electrică, carburant, lemn, gaz. Însă suntem foarte conştienţi că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate şi de aceea discutăm cu toţi aliaţii, partenerii şi prietenii pentru a găsi şi împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat într-o conferinţă susţinută luni cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, dacă parcursul pro-european al Republicii Moldova riscă să fie afectat, în situaţia dificilă din punct de vedere energetic prin care trece ţara, în urma atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina.

El a adăugat că „personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova. Dimpotrivă, cred că oamenii au înţeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată şi pentru ei şi pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc”.

„Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme şi sprijin punctual pe care suntem foarte dispuşi să îl dăm este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătăţite de interconectare, poduri, reţele, ş.a.m.d., şi noi suntem pregătiţi ca împreună să facem toate aceste lucruri. Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul proeuropean, democratic şi pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim”, a completat Iohannis. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.