Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de decorare a sublocotenentului Iulian Dumitrescu şi a sublocotenentului Adrian Vizireanu, cei doi militari români care au fost ucişi, sâmbătă, la Kandahar, în Afganistan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit pe timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Dumitrescu Marian Iulian şi sublocotenentului Vizireanu Gheorghe Adrian-Ion”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, preşedintele l-a decorat şi pe sergentul-major Bogdan Dragomir care a fost rănit în timpul aceleiaşi misiuni în care au fost ucişi camarazii săi. Lui Dragomir i-a fost conferită Medalia Naţională Serviciul Credincios, clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război.

Propunerile de decorare au fost făcute de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu, de la o unitate militară de operaţii speciale din Buzău, şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropierea localităţii afgane Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a unor poliţişti.

Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul din Afganistan, este internat la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania. Starea lui este stabilă, conform primelor constatări nefiindu-i afectat niciun organ vital, potrivit MApN.

Duminică, Ministerul Apărării a anunţat că persoanele care i-au împuşcat pe militarii români în timpul instruirii poliţiştilor afgani, în baza de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, purtau uniforma forţelor de securitate afgane, acestea fiind primele constatări ale comisiei de anchetă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.