Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că i-a transmis preşedintei Republicii Moldova Maia Sandu, la întâlnirea trilaterală de la Cotroceni şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că România va continua să sprijine ferm şi neabătut Chişinăul.
„Cu puţine momente în urmă s-a încheiat o reuniune comună, în format trilateral, cu doamna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, şi cu domnul Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Mulţumesc, doamnă preşedinte Sandu şi domnule Cancelar Scholz, pentru această discuţie substanţială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni. Salut, în mod deosebit, implicarea solidă şi deosebit de încurajatoare a domnului Cancelar federal şi, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei. Avem o viziune similară cu privire la importanţa unui sprijin robust politic, financiar şi tehnic, pentru asigurarea stabilităţii şi pentru consolidarea parcursului său european. Am transmis doamnei preşedinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm şi neabătut alături de Chişinău! Cu atât mai mult c cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituţionale. Cu toate provocările, preşedintele Maia Sandu, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău au acţionat responsabil, eficient şi hotărât. Au făcut eforturi substanţiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependenţă permanentă în care a fost mult timp captivă. Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupţia şi a întări justiţia, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană”, a afirmat Klaus Iohannis, luni la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu şi Olaf Scholz.
El a mai spus că a fost abordată prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova.
„Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opţiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper şi stabil pentru cetăţenii săi. Am avut o discuţie aplicată referitoare la evoluţiile din Republica Moldova şi la provocările cu care se confruntă aceasta. Autorităţile de la Chişinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecinţele războiului, creşterea preţurilor şi nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon. Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate şi la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecinţele războiului de la graniţa sa şi cu acţiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimţite de cetăţeni. România va fi mereu alături de Republica Moldova şi suntem uniţi la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienţei sale şi pentru protejarea sa în faţa acţiunilor destabilizatoare”, a completat şeful statului.
Acesta a adăugat că „mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European”.
„Acestea reafirmă nivelul ridicat de conştientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor şi a necesităţii unei acţiuni hotărâte. De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unei misiuni civile a Politicii de securitate şi apărare comună în Republica Moldova şi pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace. Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt. Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost şi îi sunt mereu alături şi care acţionează hotărât în sprijinul său!”, a conchis Iohannis.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.