Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, pe vicepreşedintele Republicii Turcia, Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România. Şeful statului a amintit despre faptul că este principalul partener comercial al ţării noastre din afara Uniunii Europene şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. El a încurajat, în continuare, investiţiile turceşti şi a arătat că oportunităţile oferite de piaţa din România pot contribui la atingerea potenţialului deplin pe acest palier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, cu prilejul întrevederii, aprecierea pentru substanţa şi dinamica dialogului politico-diplomatic bilateral, axat pe dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic România-Turcia, pe toate palierele sale, inclusiv prin iniţiativa lansării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre cele două ţări, care va dezvolta formatul reuniunilor comune de guvern şi în cadrul căruia vor fi stabilite priorităţile cheie în domeniile strategice de interes comun”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României şi vicepreşedintele Turciei au salutat nivelul excelent al cooperării economice, Turcia fiind principalul partener comercial al ţării noastre din afara Uniunii Europene şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat, în continuare, investiţiile turceşti şi a arătat că oportunităţile oferite de piaţa din România pot contribui la atingerea potenţialului deplin pe acest palier.

În planul cooperării în domeniul securităţii, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru contribuţia Turciei la consolidarea posturii Aliate de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO şi la Marea Neagră, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliţie Aeriană Întărită pe teritoriul României.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, totodată, buna funcţionare a Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România - Turcia - Bulgaria, iniţiativă care reprezintă un model de cooperare eficientă în regiunea Mării Negre şi între statele aliate riverane. De asemenea, Preşedintele României şi Vicepreşedintele Turciei au avut un schimb de opinii despre principalele evoluţii de interes de pe agenda NATO şi la nivel internaţional, precum şi despre pregătirea rezultatelor Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C., mai arată sursa citată.

În ceea ce priveşte situaţia îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis a subliniat că trebuie evitată escaladarea violenţei, fiind necesară coordonarea eficientă a eforturilor internaţionale în vederea avansării către o pace durabilă în regiune, când condiţiile o vor permite.

Preşedintele României a reafirmat sprijinul ţării noastre pentru consolidarea cooperării UE-Turcia şi a salutat eforturile pe care Turcia le întreprinde pentru găzduirea unui număr mare de refugiaţi, exprimând sprijinul pentru continuarea cooperării în materie dintre UE şi Turcia, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.