Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, joi la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Republicii Sudan, Almansour Ibrahim Bolad, pe ambasadorul agreat al Republicii Kazahstan, Ali Yerlik, pe ambasadorul agreat al Republicii Peru, Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, pe ambasadorul agreat al Republicii Polone, Paweł Soloch, pe ambasadorul agreat al Canadei, Gavin Robb Buchan, şi pe ambasadorul agreat al Republicii Indonezia, Meidyatama Suryodiningrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discuţia cu ambasadorul Republicii Sudan, Almansour Ibrahim Bolad, Klaus Iohannis, a salutat relaţia tradiţională de bună cooperare dintre cele două state, evidenţiată şi de pregătirea universitară în România, de-a lungul timpului, a numeroşi cetăţeni sudanezi, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României a evocat interesul ţării noastre pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale, în special prin dinamizarea schimburilor comerciale şi a cooperării sectoriale în domenii precum educaţie, energie, agricultură, precum şi în ceea ce priveşte împărtăşirea bunelor practici în materie de tranziţie democratică. Totodată, a exprimat speranţa stabilizării situaţiei de securitate din Sudan.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Kazahstan, Ali Yerlik, preşedintele Klaus Iohannis a evocat rolul Kazahstanului de principal partener economic al ţării noastre în Asia Centrală, în special în domeniul securităţii energetice, a subliniat cursul dinamic al cooperării bilaterale şi a transmis interesul României de a extinde şi aprofunda relaţiile cu Kazahstanul.

Preşedintele României a salutat creşterea consistentă a volumului comerţului bilateral, din ultimul an, şi a evidenţiat interesul ţării noastre pentru diversificarea portofoliului de proiecte comune cu Kazahstanul, în domenii precum industrie, agricultură, transporturi, educaţie, cultură şi sport.

La rândul său, ambasadorul Ali Yerlik a exprimat angajamentul ca, pe durata îndeplinirii mandatului său la Bucureşti, să susţină consolidarea relaţiilor bilaterale româno-kazahe.

„În întrevederea cu ambasadorul Republicii Peru, Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat interesul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic, precum şi pentru dinamizarea cooperării economice şi sectoriale bilaterale, în domenii precum: managementul situaţiilor de urgenţă, justiţia şi apărarea, digitalizarea şi securitatea cibernetică, conectivitatea, agricultura şi siguranţa alimentară, turismul, cultura şi educaţia”, mai arată sursa citată.

Ambasadorul peruan a salutat nivelul bun al relaţiilor bilaterale şi colaborarea excelentă dintre România şi Republica Peru la nivel multilateral.

În discuţia sa cu ambasadorul Republicii Polone, Paweł Soloch, Preşedintele României a apreciat excelenta relaţie bilaterală româno-polonă, bazată pe Parteneriatul Strategic semnat în anul 2009 şi pe relaţiile istorice de prietenie dintre cele două ţări.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în contextul actual al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, importanţa dialogului şi a cooperării strânse în domeniul securităţii, care reprezintă un pilon esenţial al relaţiilor strategice româno-poloneze şi al asigurării posturii aliate de descurajare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, au fost reafirmate interesul comun pentru continuarea sprijinului oferit Ucrainei şi angajamentul celor două ţări pentru susţinerea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi a Ucrainei. De asemenea, a fost reliefat interesul pentru consolidarea în continuare a dialogului bilateral prin menţinerea unui nivel ridicat al contactelor şi prin dezvoltarea cooperării economice şi a celei sectoriale. A fost salutată şi cooperarea foarte bună româno-polonă la nivelul NATO şi în cadrul formatelor regionale, precum Iniţiativa celor Trei Mări şi B9”, mai spune sursa menţionată.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Canadei, Gavin Robb Buchan, Preşedintele României a evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi cooperarea în domenii strategice precum energia nucleară civilă, securitate şi apărare.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru contribuţia importantă a Canadei la asigurarea securităţii întregului spaţiu aliat şi a evocat poziţia comună a celor două state pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO.

În cadrul discuţiei a fost abordată situaţia de securitate şi evoluţia agresiunii ruse asupra Ucrainei, cu accent pe efectele acesteia asupra economiei, securităţii alimentare, precum şi pe necesitatea de a susţine refugiaţii şi populaţia Ucrainei.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ambasadorul Gavin Robb Buchan salutând măsurile de sprijin adoptate de România în domenii critice, ca şi pentru parcursul european al ţării.

„Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Indonezia, Meidyatama Suryodiningrat, Preşedintele României a salutat dinamica bună a contactelor bilaterale din ultimii ani, subliniind interesul pentru diversificarea relaţiei dintre cele două ţări prin valorificarea oportunităţilor în domenii precum comerţ şi mediu de afaceri, tehnologie, inclusiv sectorul informatic, dar şi răspunsul la situaţii de urgenţă”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a arătat că educaţia constituie un domeniu în care există un potenţial substanţial care trebuie valorificat pe mai departe, în baza tradiţiei  îndelungate şi a numărului tot mai mare de studenţi indonezieni care aleg ţara noastră pentru studii.

La rândul său, ambasadorul Meidyatama Suryodiningrat a exprimat deplinul angajament pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-indoneziene şi a evocat excelenta cooperare în cadru multilateral.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.