Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, la Summitul Formatului Bucureşti (B9) că întărirea şi aprofundarea legăturii transatlantice este un obiectiv pe care îl împărtăşesc toţi participanţii la videoconferinţă. Şeful statului a anunţat că la eveniment vor fi discuţii despre mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea imediată, în zona Mării Negre, în Ucraina şi în jurul Ucrainei, cât şi despre NATO 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o reală plăcere să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Aş dori să vă mulţumesc pentru că aţi acceptat invitaţia de a lua parte la cel de-al patrulea Summit al Formatului Bucureşti 9. Cred cu tărie că discuţiile noastre de astăzi sunt mai relevante decât oricând, în contextul în care ne desparte mai puţin de o lună de Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, şi, totodată, luând în considerare recentele evoluţii de securitate îngrijorătoare din regiune. Profit de această ocazie pentru a-i ura un bun venit călduros Secretarului General NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se va alătura dezbaterilor noastre. Mai târziu, ni se va alătura un invitat foarte important, Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Excelenţa Sa Joseph R. Biden, Jr. Prezenţa domniei sale transmite un mesaj extrem de puternic de solidaritate şi unitate transatlantică înaintea Summitului NATO din 14 iunie. Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit plus valoarea prin crearea de mesaje coezive şi prin asigurarea unor abordări coordonate din partea celor nouă aliaţi de pe Flancul Estic. Contribuţiile noastre comune la dezbaterile din cadrul NATO au fost întotdeauna substanţiale. Sunt încrezător că întâlnirea noastră de astăzi va reprezenta o nouă dovadă în acest sens”, a afirmat Klaus Iohannis luni la Summitul Formatului Bucureşti (B9) în format de videoconferinţă.

Şeful statului al vorbit şi despre subiectele care vor fi abordate la Summitul B9.

„Întărirea şi aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice, care rămâne baza Alianţei noastre, reprezintă un obiectiv pe care îl împărtăşim cu toţii şi aş vrea să îmi exprim aprecierea deosebită pentru preşedintele Biden şi noua Administraţie SUA pentru sprijinul valoros, reînnoit pentru NATO şi Articolul 5 al Tratatului de la Washington. De asemenea, ca Aliaţi pe Flancul Estic, trebuie să continuăm să consolidăm descurajarea şi apărarea. Cu toţii am fost martori, de curând, la mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea noastră imediată, în zona Mării Neagră, în Ucraina şi în jurul Ucrainei. Aştept cu interes discuţiile noastre pe acest subiect. Nu în ultimul rând, trebuie să continuăm procesul de reflecţie NATO 2030. Aş dori să-i mulţumesc secretarului general, domnul Jens Stoltenberg, pentru coordonarea sa eficientă şi stimularea acestui proces. Cu toţii ne dorim ca Alianţa noastră să fie mai puternică şi mai relevantă la nivel global. În acest scop, trebuie să continuăm eforturile noastre, inclusiv prin adoptarea unui nou Concept Strategic. Toate aceste elemente definesc însăşi esenţa Alianţei noastre. Toate acestea sunt prezente pe agenda întâlnirii de astăzi, şi sunt convins că sunteţi în asentimentul meu în această privinţă”, a explicat Klaus Iohannis.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că participarea la Summitul B9 a preşedintelui SUA Joe Biden este o dovadă a angajamentului Statelor Unite de a consolida Alianţa Nord-Atlantică.

„Este o plăcere să mă alătur dumneavoastră şi liderilor celorlalte state membre, precum şi domnului preşedinte Biden pentru acest important summit. Participarea preşedintelui Biden demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianţele şi de a întări NATO. Summit-ul NATO de luna viitoare ne oferă o posibilitate unică de a începe un nou capitol în relaţiile transatlantice, să întărim pe mai departe unitatea între Europa şi America de Nord”, a spus Stoltenberg.

El a adăugat că summitul din 14 iunie de la Bruxelles va avea o agendă ambiţioasă.

„Într-o lume mai imprevizibilă şi mai competitivă, trebuie să cooperăm mai mult şi să demonstrăm solidaritatea transatlantică nu doar prin cuvinte, ci şi prin fapte. La summit vom avea o agendă ambiţioasă şi orientată spre viitor: consolidarea angajamentului de a ne apăra reciproc, lărgirea abordării noastre în ce priveşte securitatea, adoptarea unei abordări mai globale pentru a proteja ordinea internaţională bazată pe reguli. Întâlnirea de astăzi reprezintă o oportunitate importantă pentru a susţine această agendă”, a conchis secretarul general al NATO. 

Preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken discută cu participanţii la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit luni de Klaus Iohannis, alături de preşedintele Poloniei. Evenimentul, organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis, se desfăşoară cu prezenţa în Capitală preşedintelui polonez şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.