Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru completarea Legii 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea transpunere parţial Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, vizând alinierea legislaţiei naţionale din domeniu cu normele şi exigenţele comunitare, prin care România este obligată să confere posibilitatea exercitării profesiei de arhitect pentru persoanele care au dovada terminării formării profesionale existente la 5 august 1985 şi începută cel târziu la 17 ianuarie 2014, oferită de ”Fachhochschulen” în Republica Federală Germania pentru perioadă de trei ani şi care satisface cerinţele minime prevăzute de legislaţia română

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„- Ordinul Arhitecţilor din România recunoaşte calificarea profesională în scopul accesului şi exercitării profesiei de arhitect în baza documentelor care atestă absolvirea formării existente la data de 5 august 1985 şi începută cel târziu la data de 17 ianuarie 2014, conferită de «Fachhochschulen» în Republica Federală Germania pentru o perioadă de 3 ani, şi care satisface cerinţele stabilite la pct. 2 din Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 469/2015 pentru aprobarea criteriilor minime obligatorii de autorizare şi acreditare pentru programele de studii universitare de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Asistenţă medicală generală, Moaşe, Medicină veterinară, Arhitectură şi acordă accesul la activităţile prevăzute la art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 932/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu titlul oficial de calificare de arhitect, numai dacă formarea a fost urmată de o perioadă de 4 ani de experienţă profesională în Republica Federală Germania, atestată de un certificat oficial eliberat de autoritatea competentă în circumscripţia căruia figurează respectivul arhitect”, arată legea promulgată de şeful statului. 

Pe 3 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.