Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, a Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum şi pentru completarea art. 64 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.50/1991, a Legii nr.350/2001, precum modificarea şi completarea Legii nr.554/2004.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă adoptată în luna noiembrie a anului trecut vizează adoptarea unor măsuri care să lămurească, pe cât posibil, cadrul legal existent şi să readucă siguranţa circuitului civil şi echilibrul procesual în litigiile specifice de urbanism.

Pe 22 februarie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, sesizarea USR şi Forţa Dreptei asupra iniţiativei legislative a PNL care, susţin iniţiatorii demersului, favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacităţii organizaţiilor neguvernamentale de a se adresa justiţiei atunci când au suspiciuni că anumite construcţii ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

„În esenţă, Curtea a constatat că susţinerile autorilor obiecţiei de neconstituţionalitate sunt neîntemeiate, iar dispoziţiile legii criticate respectă întru totul exigenţele constituţionale ce decurg din dispoziţiile art.1 alin. (5), art. 11, art. 20 alin. (2), art.21, art. 53 şi art.124 alin. (2) din Legea fundamentală, coroborate cu cele ale Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998 şi ratificată de România prin Legea nr. 86/2000”, arată comunicatul de presă al CCR.

Pe 29 noiembrie 2022, cele două partide au atacat la CCR această lege iniţiată de către liberali.

Potrivit USR, „legea restrânge, în mod profund neconstituţional, accesul la justiţie, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizaţiile civice pot ataca în instanţă hotărârile prin care sunt aprobate documentaţiile construcţiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenţie”.

Forţa Dreptei transmite că „susţine cauza celor care dezvoltă proiecte imobiliare în mod corect, în conformitate cu rigorile legale şi cu respect faţă de interesele legitime ale comunităţii în cadrul căreia au loc astfel de proiecte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.