Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, în intervenţia avută la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, susţinerea României pentru o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfăşurată prin sistem de videoconferinţă, la care au fost prezenţi, alături de şefi de stat şi de guvern din state membre ale Uniunii Europene, preşedinţii Ucrainei şi Republicii Azerbaidjan, împreună cu prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei, Republicii Armenia şi Republicii Belarus.

"Reuniunea liderilor din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele partenere din Vecinătatea Estică a oferit prilejul pentru reafirmarea angajamentului comun faţă de valorile fundamentale şi obiectivele de consolidare a Parteneriatului Estic, precum şi pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor regionale amplificate de epidemia COVID-19. În perspectiva Summitului planificat la începutul anului viitor, discuţiile au vizat fixarea liniilor strategice pentru dezvoltarea obiectivelor Parteneriatului Estic post-2020, dar şi evaluarea sprijinului concret al Uniunii Europene pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19 şi a impactului asupra economiilor din regiune", a arătat Administraţia Prezidenţială.

Consultările privind viitorul Parteneriatului Estic, lansate în perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat un consens larg referitor la consolidarea pe mai departe a acestei iniţiative de succes, precum şi cu privire la rolul important al rezultatelor generate de aceasta, în beneficiulcetăţenilor din statele partenere.

Potrivit sursei citate, în intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea perspectivei europene a celor mai angajaţi parteneri estici, în acord cu progresele individuale. De asemenea, el a exprimat susţinerea ţării noastre pentru o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

"Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat statele partenere să continue procesele de implementare a reformelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru a mobiliza beneficii concrete în favoarea cetăţenilor şi, în funcţie de nivelul de ambiţie definit în relaţiile proprii cu Uniunea Europeană, pentru a progresa pe calearealizării aspiraţiilor lor europene. Preşedintele României a subliniat, de asemenea, importanţa deosebită a agreării unor obiective sectoriale concrete în cadrul Parteneriatului Estic, de natură să genereze proiecte prioritare în cadrul agendei post-2020 şi să conducă la o cooperare regională consolidată şi la creşterea rezilienţei statelor Parteneriatului", a menţionat Administraţia Prezidenţială.

O temă importantă abordată în cadrul reuniunii a fost gestionarea provocărilor comune generate de dezinformare şi de amplificarea acţiunilor hibride, context în care şeful statului s-a pronunţat pentru o consolidare a comunicării strategice şi pentru o implicare responsabilă a autorităţilor din statele partenere în scopul promovării beneficiilor reale ale parteneriatului pentru cetăţeni.

De asemenea, Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de circa 1,75 milioane de euro, precum şi trimiterea de personal medical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.